Čína zrušila turné Symfonickému orchestru Českého rozhlasu. Důvody zatím nejsou známé

Symfonický orchestr Českého rozhlasu nepojede na podzimní turné do Číny. Měl se tam představit na šesti koncertech. Zahraniční agentuře, která akci zajišťovala, nedala čínská strana povolení. Mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna přesné důvody zrušení turné nezná.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu a šéfdirigent Alexander Liebreich.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu a šéfdirigent Alexander Liebreich. | Foto: Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Zdroj: Český rozhlas

„Agentura, která zajišťovala turné po Číně pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu, o podmínkách vyjednávala poměrně dlouho. My jsme do poslední chvíle doufali, že potřebná povolení získá,“ řekl pro Radiožurnál.

Pražští filharmonici jednají s magistrátem a ministerstvem kultury o náhradě za zrušené turné v Číně

Číst článek

Nicméně v uplynulých dnech nám agentura oznámila, že se tak nestalo, že z čínské strany neobdrželi potřebná povolení, že nám tedy doporučí turné odložit,“ dodal.

Čínská strana v minulosti zakázala koncertovat dvěma orchestrům z Česka kvůli kritickým výrokům pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na adresu Číny, které se týkaly převážně kladných komentářů k Tchaj-wanu a k Tibetu. PKF – Prague Philharmonia měla v zemi vystupovat na přelomu září a října. Zahrát kvůli sporům s Prahou nemůže v Číně ani Pražákovo kvarteto.

Zástupci pražské koalice se před nedávnem shodli na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu.

Zrušení turné PKF  Prague Philharmonia okomentoval Hřib před měsícem i na twitteru. „Čína by se měla v česko-čínských vztazích více soustředit na dodržení předchozích slibů investic, které nebyly z jejich strany splněny. Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především to, že Čína není spolehlivý obchodní partner,“ napsal.

Čína by se měla v česko-čínských vztazích více soustředit na dodržení předchozích slibů investic, které nebyly z jejich strany splněny. Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především to, že Čína není spolehlivý obchodní partner.

09:30 – 18. 07. 2019

75 1389

Tereza Tomášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme