Nizozemský král Vilém Alexandr se osobně účastnil včerejšího pohřbu princezny Christiny, v doprovodu své manželky královny Máximy. Všechny tři děti zesnulé princezny - Bernardo (42), Nicolás (40) a Juliana (37), vedli ruku v ruce smuteční průvod na pozemcích paláce Noordeinde, což je jeden ze tří královských paláců. 

Byli následováni princeznou Beatrix a dalšími dvěma sestrami, které Christinu přežily. Všichni smuteční hosté měli na klopě barevné květiny, kterými si připomínali její barevnou osobnost. 

„Jsme hluboce zarmouceni úmrtím naší drahé sestry a tety," napsali v minulém týdnu král Vilém Alexandr s královnou Máximou na twitteru, čímž oficiálně oznámili její skon. „Christina měla výraznou osobnost a vřelé srdce. Budeme na ni vzpomínat jen v tom nejlepším," dodali panovníci. 

Princezna Christina byla z poloviny slepá, a tak se veřejnému životu spíše vyhýbala. Byla mladší sestrou královy matky princezny Beatrix (81). Velkou část života prožila v Londýně, ale do Holandska se vrátila těsně před svou smrtí. 

S bývalým manželem Jorgem Guillermem (73), synem kubánského lékaře, se v roce 1996 Christina rozvedla, což ji vyšachovalo z nástupnictví na nizozemský trůn. To jí umožnilo opustit královský dvůr a žít v cizině, například v Kanadě, Spojených státech, Itálii nebo Velké Británii.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes 

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Fotogalerie
35 fotografií