16.4.2024 | Svátek má Irena


IZRAEL: Je to tak nepochopitelné?

24.8.2019

V únoru 2018 byl na křižovatce u vjezdu do města Ariel v samařské oblasti Země izraelské ubodán Arabem devětadvacetiletý Itamar Ben Gal. Zanechal po sobě ženu a čtyři děti.

Roni Sassover

Hrůzostrašný čin vyvolal velké emoce. Také u Roni Sassoverové, dnes kandidátky pravicové aliance Yamina do záříjových voleb do Knesetu.

Roni je sekulární právnička a sama sebe označuje jako „osadníka z Tel Avivu“. To má svůj symbolický význam – v historicko-politickém kontextu. Já sám sebe zase označuji jako sudetského Čecha, neb ze Sudet pocházím – a jsem Čech. (Tím chci dodatečně demonstrovat, že Sudety nepatřily jenom Němcům. Kdo chce, porozumí.)

Roni tehdy na Twitteru (opakuji: pod dojmem hrůzného činu u Arielu, zdaleka nikoli jediného spáchaného na Židech arabskými teroristy) napsala, že jí babička, která se do Izraele přestěhovala po holocaustu a byla celoživotní voličkou labouristů (kdysi známá strana Mapaj), dala do života několik rad:

- Nejlepší Arab je ...

- Když se k Arabovi otočíš zády, vrazí ti kudlu do zad.

- Randi si s kým chceš, ale za manžela si vezmi Žida.

K tomu Roni doplnila: Babička měla vždycky pravdu.

Zde malá odbočka. Je těžké si představit, že by v atmosféře po Lidicích 1942 dala česká babička své vnučce do vínku podobné rady týkající se Němců? Myslím, že je možné si to představit velice snadno a dokonce to lze i pochopit.

Nicméně poznámky Roniny babičky vytažené do médií novináři vyvolaly bouři nevole u tamních Arabů. A patrně nejen u nich. Objevily se názory, že by měla být vyloučena z volebního klání (Roni je na devátém místě kandidátky aliance Yamina vedené exministryní Ayelet Šakedovou a má velkou šanci do parlamentu se dostat). Arabský poslanec Knesetu Ahmad Tibi se na Twitteru nesmyslně ptá: Co plánuje uskutečnit podle odkazu své babičky? Koncentrační tábory, kobercové bombardování? A neodpustil si urážku: Toto je důkaz, že když je otec bohatý, můžeš si koupit křeslo v Knesetu, ale ne mozek.

Příznačné je, že poslanec Tibi zcela pominul kontext celé věci, tedy to, co bylo příčinou vyjádření Roni Sassoverové: Nesnesitelný teror, který vůči spoluobčanům Roni páchají jeho soukmenovci.

Roni pak samozřejmě vysvětlila, že její vyjádření bylo vytrženo ze souvislosti onoho krvavého činu u Arielu. Televizi Kanál 12 řekla: Je zřejmé, že se to (její vyjádření – LS) týká arabských teroristů, ne všech Arabů. (Jako se podobná vyjádření Čechů za války a po válce na adresu Němců týkala těch, kdo páchali zlo, byť se hovořilo všeobecně o všech Němcích.)

A na závěr jeden názvoslovný oříšek. Pachatel vraždy Itamara Ben Gala žil v izraelské Jaffě a jeho rodiče bydlí každý jinde – otec v Nábulusu v Palestinskoarabské autonomii, matka v Haifě na severu Izraele. Kdo tedy Abdel al Karim Abdel Assi je? Palestinec? Izraelský Arab? Izraelec? Palestinský Arab? Nebo jen Arab?

Stejskal.estranky.cz