Přehled tisku: nedostatek řemeslníků, sponzorské dary ČSSD a podzemní voda v Krkonoších

Počet řemeslníků v Česku stále klesá. Čekací doba na řemeslné práce se tak může protáhnout až na půl roku, píše Mladá fronta DNES. Regionální Deník se věnuje výzkumu jeskyní v Horních Albeřicích, který kritizují krkonošští chalupáři kvůli odčerpávání podzemní vody. Sobotní Právo si všímá nedostatku sponzorských darů, s nímž se potýká sociální demokracie i SPD Tomia Okamury. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrikář (ilustrační foto)

Sehnat dobré řemeslníky je stále těžší, všímá si Mladá fronta DNES. | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Mf DNES

Sehnat řemeslníky je stále náročnější – jejich počet totiž klesá, čekací doba na dobrého elektrikáře nebo truhláře se tak může natáhnout až na půl roku. To je téma pro sobotní Mladou frontu DNES. Podle průzkumu, na který odkazuje Mladá fronta DNES, si čím dál víc lidí vybírá řemeslníky podle kvality jejich práce. Doporučení lidé nejčastěji hledají mezi známými nebo na internetu. Počty absolventů většiny stavebních profesí stále klesají. Za posledních třináct let výrazně ubylo elektrikářů, instalatérů, zedníků nebo truhlářů. Jedinou výjimkou jsou kominíci. V roce 2005 přibyli jen čtyři noví, v roce 2017 už bylo nových absolventů 119.

Řemeslník si vydělá hezké peníze, v klidu i 70 nebo 80 tisíc, říká šéf Cechu obkladačů

Číst článek

Lidové noviny

Státy upouští od používání pachových stop při vyšetřování, můžou být totiž nespolehlivé. Píšou to Lidové noviny. Existuje riziko, že na základě této metody budou odsouzeni nevinní lidé. Pachové stopy jsou podle odborníka na chování psů Ludvíka Pince problematické hlavně proto, že psa může poměrně snadno zmanipulovat psovod. Bývalá ministryně spravedlnosti Hana Válková z ANO si myslí, že je v pořádku, když jsou pachové stopy jedním z důkazů. Celá obžaloba se na nich ale podle exministryně stavět nedá. Od pachových stop už upustili například v Nizozemsku, Dánsku nebo Finsku.

Regionální Deník

Krkonošští chalupáři kritizují výzkum v jeskyni v Horních Albeřicích, a to především kvůli odčerpávání podzemní vody na jejím vstupu v Bischofově lomu. Píše to regionální Deník. Podle chalupářů Krkonošský národní park, který průzkum provádí, hory odvodňuje. Chalupáři upozorňují na všeobecný úbytek vody. Krkonošský národní park provádí v jeskyních průzkum v rámci rozsáhlého projektu, který má zmapovat krasové jevy v Krkonoších, vysvětluje regionální Deník. Průzkum chce upřesnit poznatky o vývoji podzemí Krkonoš. Začal loni a má trvat celkem pět let.

ČSSD se rozhodla zůstat ve vládě, pro odchod hlasovalo pouze 11 ze 42 členů vedení

Číst článek

Právo

Sociální demokraté mají nouzi o sponzorské dary. Píše to sobotní Právo. Za poslední měsíce jim na transparentním účtu od dárců nepřibyla ani koruna. Podle deníku Právo ČSSD od začátku roku dostala jen přes milion korun. Loni přitom strana za stejné období inkasovala téměř devět milionů. Podobně je na tom se sponzorskými dary třeba SPD Tomia Okamury, která nasbírala jen dvacet tisíc. Dary nevykazují v červnu a červenci ani výpisy z účtu komunistů. Dobře se ve sponzorských darech podle deníku Právo naopak daří hnutí ANO.

Anna Musilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme