Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vary hledají místo pro čtvrtou sochu Karla IV. Ve hře je šest lokalit

  9:17
Nejvhodnější místo pro jezdeckou sochu zakladatele krajského města Karla IV. hledají prostřednictvím ankety členové Rotary Clubu Karlovy Vary a jejich spolupracovníci. Navrhli šest možných lokalit.
1. místo - návrh akademického sochaře Michala Gabriela, který přišel s...

1. místo - návrh akademického sochaře Michala Gabriela, který přišel s panovníkovou jezdeckou sochou v nadživotní velikosti. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Čtvrtou sochou Karla IV. v krajském městě se má stát návrh Michala Gabriela, který v závěru oslav panovníkova 700. výročí narození vyhrál soutěž pořádanou Rotary Clubem Karlovy Vary a Galerií umění. Jezdeckou sochu z nerezového plechu původně Michal Gabriel vytvořil pro Smetanovy sady, a to vedle květinového data. Jenže k tomu měli výhrady památkáři. Proto teď se souhlasem autora vybírají lidé jiné místo.

„Anketu máme na třech místech. Jedno je přímo v Galerii umění, druhé na magistrátu a třetí v krajské knihovně, kde se návštěvníci mohou vyjádřit anebo napsat svůj názor. Možná, že mají i jiné návrhy, což bychom samozřejmě uvítali,“ řekl Ivan Týn z Rotary Clubu. Právě on s nápadem na vznik čtvrté sochy Karla IV. přišel.

Lidé mohou prostřednictvím hlasovacích lístků vybírat lokalitu do konce září. Jde o místo u hlavní pošty, křížení Zeyerovy ulice s třídou T. G. M., park před Císařskými lázněmi, kde se dnes nachází panovníkova pískovcová socha od Otakara Švece, prostranství před Vřídelní kolonádou, park na Divadelním náměstí či přemostění říčky Teplé v místě, kde stojí Mlýnská kolonáda.

Mimo těchto šesti lokalit má svou představu také ředitel Kanceláře architektury města Petr Kropp. Zástupcům Rotary Clubu předestřel, že přemýšlel o částech mimo historické centrum i o tom, že by se socha stala jakýmsi pohyblivým celkem, který by se přesouval z místa na místo, a lidé by tak mohli posoudit jeho vyznění. 

Sochy v Karlových Varech

  • Poslední sochou, kterou město pořídilo, byl v roce 2007 bronzový pomník Tomáše Garrigua Masaryka od karlovarského akademického malíře Jana Kotka.
  • Další díla pak už měla veskrze smůlu. Sedícího čerta na Tržní kolonádě od Jaroslava Róny odmítli lidé v anketě, Pavel Opočenský si zase musel odstěhovat svůj obelisk od Vřídelní kolonády, neboť s koupí nesouhlasili zastupitelé.
  • Veřejná prostranství ale začala v posledních třech letech oživovat písková díla. V roce 2016 vznikly za 269 tisíc korun socha Karla IV. u Mlýnské kolonády, socha na téma Zámecká věž před Tržní kolonádou a socha na téma korunovační klenoty ve Smetanových sadech.
  • O rok později mohli lidé u Mlýnské kolonády vidět pískové dílo na téma Vary v pohybu za 115 tisíc korun, v minulém roce tento prostor oživila socha na téma T. G. Masaryk na koni, která stála rovněž 115 tisíc korun.
  • Členové nynějšího vedení města začátkem roku prohlásili, že jsou sice uměleckým dílům nakloněni, ovšem z jiných materiálů, než je písek.

Cenu díla, která má být i s podstavcem 4,8 metru vysoká a vážit 24 tun, vyčíslil sám autor na osm milionů korun. Další peníze bude stát úprava prostranství. Jak upozornil Ivan Thýn, může to být i dražší, než je cena samotné sochy. Rotary Club má několik nápadů, kde peníze získat. 

„Jeden z nich je třeba nadace, kterou by zřejmě muselo založit zastupitelstvo města či krajský úřad. To by vedlo k založení spolku pro postavení jezdecké sochy Karla IV.,“ zmínil. V takovém případě by byl nutný vklad nějaké symbolické částky, například dvaceti či padesáti tisíc korun, a spolek by musel dodržet potřebné náležitosti vedoucí k jeho založení.

„Základní částka potřebná k vybudování pomníku by mohla vzniknout právě na základě soustředění nějakých finančních prostředků tímto způsobem. Samozřejmě by to byla i příležitost pro drobné dárce,“ doplnil Ivan Thýn.

Členové Rotary Clubu by podle něj byli také rádi, pokud by došlo k podepsání jakéhosi memoranda mezi vedením města a autorem. Ten už s předchozím i současným vedením či třeba ředitelem Kanceláře architektury města jednal, ale doposud nevznikl žádný písemný dokument.

„Byl by v něm zřetelně definovaný cíl a to, za jakých podmínek ho bude dosaženo. To znamená, že se najde nějaké vhodné místo a budou s tím souhlasit orgány, kterých se to týká. Na druhé straně tam musí být i nějaké zmínky o formě financování a předpokládané částce. Ta se nebude týkat jen eventuálního pomníku, ale pochopitelně i úprav celého prostranství,“ přiblížil Ivan Thýn.

Soutěž o novou sochu Karla IV. vyhodnotili organizátoři na jaře 2017. Bývalí radní se k jejímu pořízení stavěli spíše diplomaticky.

„Socha je nákladná, město na ni doposud nevyhradilo prostředky. Je ale pravda, že Karlovy Vary nemusejí být jediné, které se na ní budou podílet,“ uvedl mluvčí karlovarské radnice Jan Kopál. 

Podle primátorčina náměstka Tomáše Trtka je zatím předčasné o městských penězích za sochu mluvit. Jeho kolega náměstek Petr Bursík dílu fandí. „Ze svého osobního pohledu věřím, že ta socha realizovaná bude,“ uvedl.

Michal Gabriel v současné době vystavuje v Galerii umění, kde si mohou lidé jeho díla včetně návrhu jezdecké sochy prohlédnout do 8. září.

  • Nejčtenější

Tisíce středoškoláků vzdávají školu. Tratí na výdělcích, stát pak na daních

20. dubna 2024  13:56

Každý dvacátý středoškolák v Česku dobrovolně vzdá studium. Redakce iDNES.cz to zjistila ze...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Tisíce svazků míří do muzea, pamatují i první poznatky o lázeňské léčbě

23. dubna 2024  9:20

Balneologický knižní fond, soubor jedinečných svazků, které se týkají historie i současnosti...

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Nový sklad potravinové banky se plní. Navezli tam 50 palet z jarní sbírky

22. dubna 2024  12:58

Vypadá poloprázdný, ale je to jen zdání. Nový sklad Potravinové banky Karlovarského kraje v...

Cihla k cihle, taška k tašce. Zámku v Kopaninách pomůže jejich sbírka

22. dubna 2024  9:30

O krok blíž k dokončení další části střechy je památkově chráněný zámeček v Kopaninách na Ašsku....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...