Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zbojnická odysea. Režisér Vladimír Morávek pracuje na celovečerním filmu Nikola Šuhaj

Kultura

  12:00
BRNO - Režisér Vladimír Morávek pracuje na třetím celovečerním filmu, ve kterém se vrací k příběhu zbojníka Nikoly Šuhaje. Film bude volnou variací na inscenaci Divadla Husa na provázku Balada pro banditu dramatika Milana Uhdeho a skladatele Miloše Štědroně. Balada pro banditu se na „Provázku“ hrála v 70. letech a znovu po roce 2005, kdy se stal Morávek uměleckým šéfem.

Vladimír Morávek měl pro Vinohrady režírovat inscenaci Amadea, přípravy ale byly přerušeny. foto: archiv LN - Tomáš Hájek

Film Nikola Šuhaj vzniká v česko-slovenské koprodukci nakladatelství a agentury Větrné mlýny a společnosti MPhilms. Koproducentem je Česká televize. O víkendu padne poslední klapka. Do kin by se Nikola Šuhaj měl dostat na podzim 2020.

Přejmenování brněnské uličky u Divadla Husa na provázku na Havlovu navrhl Vladimír Morávek.
Václav Havel a Vladimír Morávek na podzim 2008, kdy představili projekt Cirkus Havel

Čtyřiapadesátiletý Morávek je uznávaný divadelní režisér, z Husy na provázku odešel na konci roku 2017. Jeho filmový debut Nuda v Brně získal pět Českých lvů, včetně sošek za nejlepší režii a nejlepší film. S Nikolou Šuhajem se vrací k natáčení celovečerního filmu po 14 letech.

Obsadil české i slovenské herce, například Jana Zadražila, Evu Vrbkovou a Martina Hubu. Ve filmu se objeví také Miroslav Donutil a Boleslav Polívka. Natáčelo se převážně v Brně a okolí, Starém Hrozenkově, šest dní také v ukrajinské Koločavě, odkud příběh Šuhaje - prostřednictvím spisovatele Ivana Olbrachta - do Česka doputoval.

„S Vladimírem Morávkem je natáčení náročné, neodpustí nic hercům, štábu, ale především sám sobě, je maximalista, nepřistoupí na kompromis. Ale myslím, že pro všechny zúčastněné je natáčení zážitkem, třeba náročným, ale zážitkem,“ řekl Pavel Řehořík z Větrných mlýnů.

Původní inscenaci Balada pro banditu už na plátno převedl v roce 1978 režisér Vladimír Sís. Srovnávání se Morávek neobává. Připomněl, že před lety oživil a nově pojal divadelní představení Balada pro banditu, přestože jej mnozí odrazovali.

„Že přece Bittová, že přece Donutil... Že to divák nebude chtít vidět jinak. Nakonec se tato nová provázkovská Balada hrála daleko víc než ona původní. Mám tedy v tuto chvíli naději, že i druhý film na téma tohoto příběhu může cosi znamenat navzdory osudu. Že je třeba ještě cosi dodat. A to právě skrze zacházení s filmovou řečí. Já sním o jiném filmu,“ uvedl Morávek.

„Myslím si, že ten film má šanci oslovit i dnešní publikum, je dobře, že Vladimír Morávek souhlasil s naším nápadem, že látku podruhé přenese na plátno,“ uvedl Řehořík. Poukázal také na to, že některé Štědroňovy melodie k Baladě pro banditu prakticky zlidověly.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...