Tajfun Bailu udeřil na Tchaj-wan. Tisíce lidí bez elektřiny, zrušeny stovky letů

Tchaj-wan dnes dopoledne SELČ zasáhl tajfun Bailu, kvůli kterému země zrušila stovky letů a evakuovala část obyvatel. Bez elektřiny se ocitlo 30.000 domácností, jih ostrova postihly záplavy. Vítr dosahoval rychlosti 137 kilometrů za hodinu, napsala agentura Reuters.

Úřady během příprav zrušily přes 350 letů, kvůli obavám z povodní země mobilizovala okolo 34.000 vojáků. Na jihu ostrova byly zavřeny obchody.

Bailu je první bouře, která zemi přímo zasáhla po dvou letech. Před několika týdny ovšem kolem severního cípu Tchaj-wanu prošel tajfun Lekima, který si zde vyžádal jeden život a tři osoby zranil.

Podle předpovědí by měl tajfun Bailu během víkendu zamířit přes Tchajwanský průliv a zasáhnout čínskou provincii Fu-ťien.

Tchaj-wan, Čínu, Filipíny a Japonsko v druhé polovině roku pravidelně postihují tajfuny, které nabírají sílu nad teplými vodami Tichého oceánu nebo Jihočínského moře. V roce 2009 zpustošil Tchaj-wan tajfun Morakot, který si vyžádal téměř 700 obětí při sérii sesuvů půdy.

Související

Ilustrační fotografie.

Do Číny letos poprvé dorazil tajfun. Evakuace se týká stovek tisíc lidí

Do lidnaté čínské provincie Kuang-tung dnes v noci místního času dorazil tajfun Talim. Úřady evakuovaly téměř 230.000 lidí, uzavřely 68 turistických destinací na pobřeží a nařídily tisícům rybářských lodí, aby se vrátily do přístavu. Podle agentury Reuters o tom informovala agentura Nová Čína.
Ilustrační fotografie.

Tajfun v Japonsku zranil přes 80 lidí, jeden člověk zahynul

Tajfun Nanmadol, který od neděle postupuje přes Japonsko, si podle agentury Reuters vyžádal nejméně jednu oběť a více než 80 zraněných. Na ostrovech Kjúšú a Honšú silný vichr a lijáky narušily dopravu a přiměly některé podniky přerušit výrobu. Na 340.000 domácností, většina z nich na ostrově Kjúšú, zůstávalo dnes ráno bez dodávek elektřiny.

Více souvisejících

Tajfun Tchaj-Wan Počasí

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

před 31 minutami

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy