Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec hledání trubek. Digitální mapa stavbařům ukáže, co je pod povrchem

  18:21
Ve čtyřtisícových Dolních Břežanech kousek za Prahou právě staví mateřskou školu. Nedávno se jim ale stalo, že bagrista „trefil“ přivaděč k vodojemu, ačkoliv měl k dispozici dokumentaci, kudy potrubí vede. Jenže přivaděč byl ve skutečnosti o tři metry vedle. Podobným situacím by měla nově zabránit digitální mapa inženýrských sítí.

Úleva stavbařům. V nové digitální mapě budou zapsány všechny kabely a roury pod povrchem. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Kdo si dnes pořizuje pozemek pro rodinný dům, měl by si nejdřív zjistit, zda přes něj nevede třeba telefonní kabel. Později, před samotnou stavbou, už je toto zjišťování povinné a stavebník může být nemile překvapen. Následnou přeložku sítí či potrubí totiž musí zaplatit ze svého.

Jenže zjišťování, kudy která „trubka“ vede, bývá zdlouhavé, obeslat se musejí všichni vlastníci sítí. Třeba v Praze je jich sto třicet.

To se změní. V každém kraji vznikne digitální technická mapa. Novelu zákona o zeměměřičství na konci července schválila vláda. Na několik kliknutí se tak občan, projektant či starosta obce dozvědí, jaké sítě kudy vedou, aby se třeba při stavbě následně nepoškodily. „Digitální technická mapa pomáhá občanům, když plánují jakoukoli stavbu a hledají vhodné umístění. Není to jen vychytávka pro starosty nebo úředníky,“ říká jeden z předkladatelů novely, poslanec Martin Kupka.

Pravidelná aktualizace

Ostrý provoz by měl být spuštěn do konce června 2023. „Situace se zásadně zpřehlední a ve velkých městech zrychlí. Pak bude možné obesílat pouze ty vlastníky, jejichž sítě budou dotčeny záměrem stavebníka,“ vysvětluje přínos map mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro. Pro celou republiku tak na úrovni krajů vlastně vznikne jedna bezešvá mapa. Data budou spravovat jednotlivé krajské úřady.

Všichni tak na jednom místě najdou informace nejen o tom, kudy vede plynovod, kanalizace či vodovod, ale uvidí i objekty na povrchu, třeba sloupy vysokého napětí. Mapy se budou povinně a pravidelně při každé změně aktualizovat.

Některé kraje a zejména větší města už digitální mapy mají. Jako první si ji před šestnácti lety zřídil Zlínský kraj. Od té doby v ní úředníci provedli asi 36 tisíc aktualizací a lidem vydali 45 tisíc informací. „Společné řešení je důležité zejména pro malé obce, které by na samostatné vedení digitální mapy neměly finance ani personální kapacity,“ říká mluvčí Zlínského kraje Jan Vandík.

Zřízení map bude stát několik miliard, finance by měly pokrýt evropské fondy, v krajním případě státní rozpočet.

Nové mapy budou vznikat do června 2023

Majitelé pozemků nebo starostové často jen odhadují, kudy sítě vedou. Taková situace však znamená, že pár dní neteče voda nebo nefunguje plyn, navíc oprava stojí další peníze.

Nové digitální mapy, které budou ve všech krajích vznikat postupně do června 2023, by měly těmto situacím dobře předcházet. Součástí jejich vzniku totiž bude i přeměření některých sítí. Třeba v Plzeňském kraji, kde digitální mapu mají pět let, požadují přesnost dat u nových inženýrských sítí s odchylkou do 14 centimetrů.

Při povodni i výsadbě stromů

Podle odborníků by novinka měla pomoct zrychlit i stavební řízení, které u nás v průměru trvá 250 dní, a do budoucna ovlivní, jak se u nás bude stavět. „Mělo by to být výhodné pro obce i jejich obyvatele,“ míní místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku na Kolínsku Pavel Drahovzal.

Informace online

Pro stavby i povodně

  • Kraje zpřístupní mapy do konce června 2023.
  • Města či kraje, které už mapy mají, v nich evidují inženýrské sítě, povodňové mapy, sloupy, obrubníky či koše, lavičky a veřejné osvětlení.
  • Mapy budou mít veřejnou a kvůli bezpečnosti i neveřejnou část.

Tam, kde dnes mapy mají, hlásí dobré zkušenosti. Jako třeba v Kamýku nad Vltavou na Příbramsku. Starosta Petr Halada si systém nemůže vynachválit. „Když někdo prodává pozemek, může zájemci hned vytisknout potřebné informace. Nebo když obec staví kanalizaci, lépe vidíme, kam můžeme kopnout, kde si máme dát pozor,“ uvádí Halada.

Obcím se mapa hodí i při živelních katastrofách, po povodních třeba při odstraňování nánosů bahna z koryt potoků, pod nimiž někdy vedou potrubí. Pomoct ale může i při vysazování stromů, při neznalosti podzemního terénu kořeny později poškozují kabelové vedení nebo kanalizaci.

Mít digitální mapu ale není levné. V Dolních Břežanech stálo pořízení před deseti lety stovky tisíc korun, protože potřebovali zaměstnance, který data do systému vložil a starou dokumentaci digitalizoval. „Desítky tisíc platíme ročně za licence k programu,“ upřesňuje Michalik.

Na úrovni krajů jde pak o miliony. Ve Zlínském kraji správa datového skladu stojí čtyři miliony devět set tisíc ročně a platí ji společně správci sítí a obce.

Financování údržby map se řeší i na vládní úrovni. Podle odhadů by to pro jeden kraj mohla být roční zátěž mezi jedenácti až dvaadvaceti miliony. Debata se tak vede i o tom, že provoz bude povinným výdajem státního rozpočtu. „Jednání o financování budoucího provozu běží. Vstupní návrhy mluví o tom, že by stát pokrýval nejméně polovičku,“ říká poslanec Kupka. Část nákladů ponesou kraje.

Internet i do vesnic

Digitální mapy ale podle odborníků usnadní výrazně i rozvoj vysokorychlostního internetu do obcí. Bez informace, kde který kabel leží, se projekt nepohne.

„Nejvíc se teď staví datové sítě, pro jejich výstavbu a zejména přípravu by byla digitální technická mapa zásadním zjednodušením a urychlením. Dnes musí investor oběhat půl Prahy, než sežene informace o všech problematických bodech,“ říká Kupka. „Odhaduji, že v tomto případě může mapa ušetřit měsíce zbytečné práce, jen to jsou miliony korun úspor,“ dodává.

Nahlížet však jen tak bez omezení do mapy nepůjde. Bude rozdělena na veřejnou a neveřejnou část. Jde i o bezpečnost sítí, aby nebylo možné si zjistit o daném území cokoli a pak elektřinu či plynové potrubí poškodit či vyřadit. K některým informacím tak budou mít přístup třeba jen policisté či hasiči.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...