Koulař Staněk obsadil v Diamantové lize páté místo, zajistil si tak účast na podzimním finále

Český koulař Tomáš Staněk obsadil ve skvělé konkurenci na Diamantové lize v Paříži páté místo ve svém nejlepším letošním výkonu 21,30 m. Zajistil si tak účast ve finále, které se uskuteční 6. září v Bruselu. Soutěž koulařů vyhrál novozélandský mistr světa Tomas Walsh výkonem 22,44 m.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koulař Tomáš Staněk

Koulař Tomáš Staněk | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Staněk měl v Diamantové lize zatím na kontě dvě sedmá místa z Dauhá a Stanfordu a do Paříže odletěl jako náhradník až poté, co se odhlásil Američan Darrell Hill. Třetím pokusem však potvrdil, že mezi světovou koulařskou elitu patří.

„V úvodu soutěže jsem chtěl zajistit, což se nedařilo vinou přílišné opatrnosti, ale jsem rad, že i přes tlak ve třetích pokusech jsem se dokázal trefit. Ještě se mi nepovedlo kouli trefit v rychlosti, ale na trénincích už to bylo lepší, tak na tom budu dále pracovat a doufám, že to přijde na těch správných závodech,“ řekl český koulař na svazovém facebooku.

Dosud měl v tabulkách nejlepší letošní zápis 21,19 m z Odložilova memoriálu, to by v Paříži stačilo jen na deváté místo. Výkon 21,21 m z Varšavy nebyl oficiálně uznán.

Další zvučná jména v koulařském sektoru na Zlaté tretře. Účast potvrdili Tom Walsh a Tomáš Staněk

Číst článek

Na startu bylo pět koulařů s letošními výkony přes 22 metrů. Skvělý vstup měl Walsh, který hned v první sérii přidal 17 centimetrů ke svému letošnímu maximu ze Zlaté tretry a vytvořil rekord mítinku. To už nikdo nepřekonal, nejvíc se mu přiblížil Američan Joe Kovacs (22,11), třetí skončil Brazilec Darlan Romani (21,56).

Staněk po zlepšení ve třetí sérii už žádný úspěšný pokus nepřidal a prohrál boj o čtvrté místo se svým velkým rivalem Polákem Michalem Haratykem o čtyři centimetry. Porazil ale Chorvata Filipa Mihaljeviče i Lucemburčana Boba Bertemese, s nimiž bojoval o poslední volné místo pro bruselské finále.

Stal se tak pátým českým účastníkem letošního finále Diamantové ligy a jediným, kdo poletí do Bruselu. Na prvním finálovém mítinku v Curychu mají právo startovat oštěpaři Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková, Jakub Vadlejch a překážkářka Zuzana Hejnová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme