reklama

Slovinská policie za prvních sedm měsíců letošního roku zaregistrovala 7415 migrantů, což je o 56 procent více než ve stejném období loňského roku. Podle Reuters to svědčí o tom, že více běženců se snaží přes Balkán dostat do bohatých západních států.

Slovinská vláda minulý měsíc uzavřela smlouvu se srbskou firmou Legi-SGS, že na hranici s Chorvatskem postaví plot o délce 40 kilometrů. Po dokončení této části dosáhne celková délka plotu 219 kilometrů, tedy pokryje skoro třetinu slovinských hranic s Chorvatskem. Hranice Slovinska - pozemní i námořní - měří 1370 kilometrů.

"Plot bude postaven dočasně v oblastech, kde je nutné zabránit nelegálnímu překročení státní hranice a zajistit bezpečnost lidí a jejich majetku," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Irena Likarová. Dodala, že přesný harmonogram stavby plotu, ani jeho umístění nebudou zveřejněny.

Slovinsko poprvé začalo stavět plot na svých hranicích během uprchlické krize v roce 2015, kdy během šesti měsíců zemí prošlo na půl milionu migrantů.

Nový úsek plotu je vysoký asi 2,5 metru a je postaven na březích řeky Kolpy, která protéká mezi Slovinskem a Chorvatskem.

Imigrační politika vlády naráží ve Slovinsku jen na slabý odpor, i když některé spolky občanské společnosti jsou proti plotu. Většina migrantů pochází z Pákistánu, Alžírska, Afghánistánu, Maroka a Bangladéše. Jen zlomek z nich žádá o azyl ve Slovinsku, většina pokračuje do sousední Itálie a Rakouska.

Italská a slovinská policie minulý měsíc začaly se společným hlídkováním na hranicích, aby omezily příliv migrantů.

Svého času pomáhali střežit hranici Slovinska i čeští a slovenští policisté.