Mladé lékaře děsí nejasnosti kolem praxe. Některé nemocnice nemají potřebné oprávnění

Události: Problémy s atestacemi u mladých lékařů (zdroj: ČT24)

Ani dva roky po spuštění nového systému vzdělávání mladých lékařů nemají některé nemocnice potřebnou akreditaci. Lékaři se obávají, že jim úřady praxe z takovýchto pracovišť neuznají a budou je muset absolvovat znovu. Ministerstvo zdravotnictví pochybení odmítá s tím, že lékaři se dosud nedokázali shodnout na podobě vzdělávání.

Nové atestační programy spustilo ministerstvo zdravotnictví v roce 2017, jejich náplně ale představilo až loni v říjnu. O tom, na kterých odděleních mají sloužit a jak dlouho, se tak někteří lékaři dozvěděli až ve chvíli, kdy už měli mít polovinu praxe za sebou.

„Není ještě vůbec jasné, co máme absolvovat, kdy a v jakém počtu. Takže vlastně všichni jedeme ve starém systému a doufáme, že se nám zpětně uzná,“ říká lékař Petr Kazda, který pracuje v českobudějovické nemocnici.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není problém na straně politiků. „Jak bude vypadat vzdělávání lékařů, to nevymyslí úředník na ministerstvu zdravotnictví. To musí vymyslet samotní lékaři, kteří bohužel nebyli schopni najít konsenzus,“ podotkl Vojtěch.

„Akreditační komise se skládají ze třetiny zástupců, které deleguje ministerstvo, třetina je nominována z lékařských fakult a třetinu nominuje Česká lékařská komora. Všechny subjekty, které se toho zúčastňovaly, na tom mají stejný podíl,“ zdůraznil viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek.

Ne všechny nemocnice navíc mají pro vzdělávání potřebnou akreditaci. Z víc než třinácti set žádostí ministerstvo zatím zpracovalo jen necelé dvě třetiny. Podle resortu je to kvůli chybám v návrzích.

Přísné podmínky

Regionální nemocnice si ale stěžují, že podmínky pro získání akreditace jsou příliš přísné. „Následek může být ten, že Česká republika bude mít v určitém horizontu méně atestovaných lékařů,“ varuje předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí.

Mladí lékaři kritizují i to, že stále není jasné, jak se mají připravit na zkoušku, která celý vzdělávací proces uzavírá. Lékařské fakulty její podobu zatím nezveřejnily. „Celý systém závisí nejenom na tom, co chceme zkoušet, jak chceme zkoušet, ale podle jakých pravidel. To znamená, že my potřebujeme mít vyhlášku,“ poznamenal prorektor Univerzity Karlovy Jan Škrha. Ministerstvo slíbilo vydat vyhlášku už do září.