Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Překážkář Svoboda se vrátil po zranění ve velkém stylu. V Praze ovládl běh na 110 metrů

Sport

  10:02
Praha - Více než rok potřeboval Petr Svoboda k návratu na atletickou dráhu. Podařilo se. Odměnou mu bylo vítězství v běhu na 110 metrů překážek v rámci druhého kola extraligy v Praze na Julisce. Cílem proběhl v čase 14,03 sekundy. Čtyřiatřicetiletý halový mistr Evropy z roku 2011 se tak znovu pokouší oživit závodní kariéru, kterou poznamenaly vleklé zdravotní problémy.

Překážkář Petr Svoboda na MS v Pekingu. foto: Reuters

„Doběhnout bez bolesti, to je pro mě malý zázrak, z toho výkonu jsem však smutný,“ řekl v cíli překážkář, který drží český rekord časem 13,27. „Ale trénuji teprve pět týdnů a budu dál závodit,“ slíbil Svoboda po prvním letošním startu. Zraněná achillovka, kvůli níž poprvé oznámil ukončení kariéry už v roce 2013, mu to prý umožní.

Barbora Špotáková vyhrála při neúčasti Nikoly Ogrodníkové snadno soutěž oštěpařek výkonem 62,05 m. „Bylo to z plného tréninku, takže jsem dobře připravená na finále Diamantové ligy v Curychu. Věřím, že tam něco přidám, aby mi to zvedlo náladu před mistrovstvím světa,“ řekla oštěpařka, která bude v Dauhá bojovat o čtvrté světové zlato.

Oba sprinty vyhrál Slovák Ján Volko, na dvoustovce se zlepšil na 20,60 a porazil Pavla Masláka. Dvojité vítězství slavila také sprinterka Nikola Bendová, na stovce předstihla Kláru Seidlovou až podle cílové fotografie.

Filip Sasínek vyhrál vedle své hlavní patnáctistovky i běh na 5000 m. Diskař Tomáš Voňavka si posledním pokusem vytvořil osobní rekord 63,53 m a vyhoupl se do čela domácích tabulek.

Soutěž mužů vyhrála Dukla Praha, mezi ženami triumfovaly atletky USK Praha. 

Autoři: