Prostreno.cz

Zpříjemněte si konec léta lehkými saláty, které zasytí

25.08.2019 | Zdraví a diety

Většina z nás v letním období vyhledává lehká a osvěžující jídla, která v nás nevzbudí pocit těžkosti. Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitaminů, minerálních látek, jsou bohaté na oxidanty a náš organismus nezatíží. A co víc, rozmanité salátové variace lze připravit na mnoho způsobů.

Sezona v plném proudu

Ruku na srdce, komu by se chtělo v horkých letních dnech trávit čas u rozpálené plotny, zvlášť když na teplé a masité pokrmy často ani nemáme chuť? Perfektní variantou jsou proto zeleninové saláty. Zelenina by sice měla být samozřejmou součástí našeho jídelníčku po celý rok, ale právě v létě, kdy si podvědomě vybíráme lehčeji stravitelné pokrmy, je její hlavní sezona.

„Pokud podáváte salát jako hlavní jídlo, je důležité dávat pozor na to, aby obsahoval veškeré makroživiny, tedy živočišné nebo rostlinné bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Do směsi zeleniny proto přidejte různé sýry, grilované maso, tuňáka, vejce natvrdo nebo luštěniny,“ radí výživová a nutriční specialitka Kristýna Ostratická. „Pokud přípravou salátu nechcete trávit příliš času, použijte konzervované luštěniny, které vydrží a nemusíte se u nich obávat zkažení pod vlivem vysokých teplot,“ dodává.

Fantazie nezná mezí

Existuje nepřeberné množství salátových variací. Tady se kreativitě meze nekladou.

„Určitě se nebojte kombinovat různé druhy zeleniny. Žádná kombinace není špatná, a navíc čím více druhů (a barev), tím více různorodých živin pro váš organismus,“ radí Kristýna Ostratická.

Pokud zeleninu nakrájíte na stejně velké kousky, jednotlivé chutě se lépe propojí. Dobré je pohrát si také s texturou, aby salát obsahoval měkké i křupavé suroviny a čerstvé bylinky, které dodají skvělou chuť, barvu, a především další skálu živin včetně enzymů. Při přípravě salátu nezapomeňte na oleje, především ty za studena lisované. Některé vitamíny, které v sobě zelenina ukrývá, jsou totiž rozpustné, a tedy vstřebatelné pouze v tucích. Výtečné je do salátu přidat i zdravé tuky v podobě semínek nebo ořechů. A pokud si chcete připravit opravdovou „výživnou bombu“, která vás spolehlivě zasytí, tak nezapomeňte na vychladlou quinou, bulgur nebo pohanku.

Zálivka jako luxusní tečka

Salát povznesete na vyšší úroveň dobrou a chuťově vyváženou zálivkou. I skvělých dresinků existuje nespočet variant a každý si tak najde tu svou. Obecné pravidlo radí, že ideální zálivka by měla vždy obsahovat olej, kyselou složku, jako třeba šťávu z citrusů, a sladkou a slanou složku. Hodí se proto třeba med, hořčice nebo miso pasta, díky kterým pak výsledná směs lépe drží pohromadě.

Dobré je dresing připravovat v uzavíratelné sklenici, kde se mixováním jednotlivé složky krásně propojí a v níž navíc dresink můžete pár dní uchovat i v lednici. A ještě jedna rada, nezapomeňte, že salát je třeba dobře osušit, aby na něm dresing lépe ulpěl.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat