„To jsem zvědav co Bažaňákovi o tom napíšeš,“ hlesl na mě jeden z ostravských běžců, nejlepší z MKS Ostrava byl 10 Jan Fousek za 2:31:06, Alfons Vytisk vyhrál sedmdesátníky, před ním je ve výsledkách Ladislav Dvorský, oba čas nad tři hodiny, na obrátce Malé svrateckého maratonu zrovna v době, kdy jsem na slunci prožíval nejtěžší chvíle v závodě.

Takže akce byla tradičně kvalitně připravená, pořadatelé byli opět vstřícní. Pro mě byla nejsilnějším zážitkem privátní občerstvovačka fanoušků závodu v obci Švařec, kdy velký panák rumu osm kilometrů před cílem mi pomohl nastartovat můj motor uvadající motor a důstojně dokončit.

Hlavním favoritem byl Jakub Exner z Jihlavy, vyhrál před týdnem Klamošský lesní kros (na foto v bílých brýlích s číslem 43). Vloni zde přišel o prvenství ve finiši s Janem Kohutem. Letos běžel v první polovině s největší legendou závodu Danem Orálkem, ten byl před rokem třetí, ale po obrátce šel do velkého sóla. Na Danovi bylo vidět, že se trápí.

Závod se běží za silničního provozu z vysočinského Víru do jihomoravských Nedvědice, kde je obrátka. Po stejné silnici pak zpět do Víru. Trať měří 32 km. Převážný povrch trati je asfalt, pouze přes Vír dlažební kostky. Do Nedvědice trať klesá po proudu řeky Svratky, převýšení na 16 kilometrech je přibližně 50 m a do cesty se postaví jediný vyšší kopec na třináctém, a pak při cestě zpět na osmnáctém kilometru, v Ujčově, kde byla další privátní občerstvovačka.

Šedesátý šestý ročník Malého svrateckého maratonu proběhl za teplého počasí. Traťák z roku 2014 časem 1:45:02 drží Jirka Homoláč. Ženský je z roku 1986 a drží ho Hana Horáková – 2:04:12.

Malý svratecký maratón založil RNDr. František Vojta (1902–1973), lektor a asistent na brněnských vysokých školách, atlet, zakladatel vysokoškolského sportu v Brně. Do Víru se dostal v roce 1954 jako dělník na stavbě přehrady a jeho láska ke sportu vyústila v uspořádání Malého svrateckého maratonu.

Jakub Exner dosáhl letos času 2:01:49. Dan, který vyhrál jarní běh okolo přehrady, a proto vyhrál místní pohár, umístění je dáno součtem časů z obou závodů, dosáhl času 2:09:13.

V ženách uspěla další legenda závodu Zdenka Komárková z nedaleké Olešnice. Letos závodí prvním rokem v kategorii nad 45 let. Na jaře byla druhá, ale tehdy vítězná Jana Klinecká z Hlinska dala přednost závodu horských kol, dojela třetí a spolu s přítelem Petrem Doležalem byli druzí v soutěži smíšených týmů, a i proto si pro zásluze šla i pro ocení pro nejlepší ženu poháru.

Zdenka v Malém svrateckém maratonu dala čas 2:42:32. Navíc na pátém kilometru závodu rozbil stan její fan klub, který fandil všem. Při cestě zpět zde Zdenka odhodila boty a do cíle doběhla bosá. Druhá byla holandská závodnice Aniek Timmermnas, holanďané ve Víru provozují camp, za 3:10:02.

Stejně jako jarní běh byl i malý maraton zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích. A i proto přijel až z Vrchlabí vedoucí závodník soutěže v padesátnicích Lumír Koutník a tentokrát z toho byla bedna – druhé místo za 2:38:36, když na vítězného Petra Svobodu z Brna ztrácel pouhých 18 sekund. Ještě lepšího času však dosáhl nejlepší šedesátník Jiří Čuhel za 2:31:55.

Z východočeské Slatiny nad Zdobnicí dorazil Petr Tůma (4:06:46), který je specialitou na několikadenní běhy. Letos třeba opět dal šestidenní v Maďarsku a zúčastnil se i 48 hodinovky v Kladně. „Pro mě to byl doslova sprint. Jel jsem se sem spíše setkat s kamarády,“ řekl tento udělaný dvoumetrový chlap, který bude letos v září doprovázet Dana Orálka na Spartathlonu, v cíli.

Nejstarším účastníkem byl opět sedmdesáti osmiletý Brňák Josef Holý. Letošní absolvent MiniMumu zaznamenal téměř totožný čas jako před rokem 4:22:22 a neuzavírá výsledkovou listinu.

Výsledky