Hlavní obsah

Kdo nově dohlédne na sportovní miliardy? Šanci má i muž, co si myslel na ministerstvo kultury

Poslanec Hnilička (ANO) čelí kritice, že si funkci předsedy sportovní agentury v novém zákoně ušil na míru.Video: Josef Mačí , Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní sportovní agentura vznikla 1. srpna. Zatím to je ale jen prázdná schránka. Příští rok na podzim přitom vypíše první dotace do sportu a od roku 2021 pod ní přejde od ministerstva školství veškerá sportovní agenda.

Článek

Zatím má centrálu na Malé Straně. Alespoň pomyslnou. Z malé poslanecké kanceláře naproti Sněmovně řídí přesun lidí a know-how do nového úřadu vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO). Momentálně pouze z pozice autora novely zákona o podpoře sportu, která Národní sportovní agenturu zakotvila v legislativě. V pondělí by ho ale do čela úřadu měla jmenovat vláda.

„Agentura by měla vytvořit přehledné prostředí, bojovat za nastavení státní sportovní politiky a zároveň usilovat o co největší zdroje ze státní kasy,“ vidí její hlavní priority Hnilička.

Jak bude vypadat vnitřní struktura nového úřadu zatím není jasné, nemá budovu, zaměstnance, oficiálně ani předsedu. V zákulisí se už ale mluví o obsazení dvou místopředsednických pozic, v podstatě náměstků na novém sportovním „skoroministerstvu“, kteří budou rozhodovat o sportovních miliardách. Jedno místo by mělo připadnout ČSSD. Druhé bude rezervováno pro výkonného šéfa agentury.

A objevují se i první jména, nejčastěji se mezi lidmi, kteří se kolem Národní sportovní agentury pohybují, mluví o bývalém náměstkovi na ministerstvu školství a vnitra Petru Hulinském. Ten ale zájem o funkci v odpovědi pro Seznam popřel.

„Slyšel jsem řadu jmen, ale tuhle informaci jsem nezaznamenal. Já už se o politiku nezajímám,“ komentoval to Hulinský.

Logickou variantou je ale spíš poslanec Jan Birke (ČSSD). Bývalý hokejista a starosta Náchoda byl hlavním vyjednavačem strany při přípravě zákona, a je tak pravou rukou Hniličky z koaliční ČSSD. Právě Birke byl jedním ze zvažovaných kandidátů na ministra kultury. Podle informací Seznamu byl vyvoleným nominantem prezidenta Miloše Zemana, který blokoval jmenování Michala Šmardy. Ten se nakonec nominace vzdal a sociální demokracie nakonec zvolila Lubomíra Zaorálka.

Bez Birkeho by „sportovní“ zákon navíc vůbec neprošel Sněmovnou. A Národní sportovní agentura by ani nevznikla.

Kolem nového úřadu totiž panuje nejistota. Na jednu stranu je tady očekávání svazů, na druhou nervozita klubů a spolků, jak to bude od přespříštího roku s dotacemi. Plno otazníků se skrývá už v textu samotné novely zákona, a její schválení se tak neobešlo bez dlouhé debaty a lobbování.

Novela totiž vyšla z poslanecké iniciativy. Nevyjádřila se k ní Legislativní rada vlády a prošla jen omezeným meziresortním připomínkovým řízením. Nepodpořila ji ani vláda. Dala k ní pouze neutrální stanovisko. Ministerstvo školství k ní poslalo čtyři a půl strany dlouhý kritický dokument.

„Předložený materiál nebyl dostatečně projednán s vedením ani odbornými útvary ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které mají sport dlouhodobě v gesci,“ varovalo MŠMT.

Sněmovna sice vznik agentury v březnu posvětila, Senát jí ale novelu po vzrušené debatě vrátil zpátky. Senátoři vesměs neprotestovali proti záměru Hniličky ani jeho osobě, ale báli se případného zneužití nového systému.

„Zřízením agentury dochází ke snížení transparentnosti a ke zvýšení korupčního potenciálu v oblasti financování sportu,“ řekl k tomu na plénu třeba senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Nehlasovali pro něj dokonce ani sociálnědemokratičtí senátoři. Z 13členného klubu zvedl ruku pro návrh jen Jaroslav Malý (za ČSSD).

Proti návrhu se podle informací Seznamu postavila dokonce i část předsednictva strany. I když po bouřlivé debatě nepřijalo předsednictvo žádné usnesení, poslanci byli připraveni novelu shodit. Bez jejich hlasů ale agentura vzniknout nemohla. Hlavní vyjednavač Birke tak deset přítomných poslanců připravených hlasovat proti obešel a přesvědčil je, aby pro návrh zvedli ruku, a to rozhodlo.

Novela totiž prošla velmi těsně – jen o dva hlasy. Kvůli zmatkům při hlasování navíc až na třetí pokus. K vládnímu ANO a ČSSD se přidali ještě komunisté, KDU-ČSL a dva nezařazení poslanci Ivana Nevludová a Lubomír Volný.

„Není to tak, že bych se vzbouřil, postupoval jsem přesně podle mandátu, který mi sociální demokracie dala pro vyjednávání,“ vysvětluje Birke s tím, že k přípravě nového zákona o podpoře sportu se ČSSD zavázala v koaliční smlouvě. Na novele pracoval i kontroverzní politik a předseda sportovní komise ČSSD Michal Kraus. O tom psal Seznam už dříve.

Na přímý dotaz ovšem Birke tvrdí, že o vrcholnou funkci v agentuře nemá zájem. Jednu z místopředsednických pozic by ale měla ČSSD obsadit. O jejím adeptovi se rozhodne v následujících týdnech. Mimo tří vrcholných křesel se ale bude obsazovat také 15členný poradní sbor, který bude rovněž jmenovat předseda.

„Agentura by měla být partnerem pro sportovní prostředí. Od toho bude i Národní rada pro sport. To by měli být zástupci sportovního prostředí, ne čistě třeba jen sportovních organizací, ale i měst, možná i nějaký poslanec,“ prozradil plány na rozdělení postů Hnilička.

Jedno místo tak čeká patrně právě na Birkeho. Požadavky splňuje – je poslancem a zároveň starostou Náchoda, který sport významně podporuje. Sám přiznal, že by o místo v radě zájem měl.

Všechno ale bude nakonec v rukou předsedy. On jmenuje místopředsedy, poradní sbor a tvoří organizační řád, statuty nebo etický kodex. Tedy jednoduše pravidla, podle kterých bude úřad fungovat a rozdělovat všechny peníze.

Právě to je jeden z bodů, do kterého se kritici nejvíce strefovali. Předseda bude jmenován na šest let, bude rozhodovat prakticky o všem, a pokud podle zákona hrubě neporuší své povinnosti, nebude ho moci nikdo odvolat. Na druhou stranu sport zmizí z jednání vlády, protože ho už nebude zastupovat ministr školství. Předseda Národní sportovní agentury tak nebude jednat o tom nejdůležitějším – rozdělování peněz z rozpočtu do sportu.

Šéfem úřadu se na rozdíl od jiných podobných institucí, jakým je třeba Český statistický úřad, bude moci stát i zákonodárce. I proto se Senát do Hniličky opřel, že si zákon napsal pro sebe, a nebude se tak muset ani vzdávat poslaneckého mandátu.

„Ano, budu kandidovat. Ale podle toho, jak legislativní proces probíhá, je myslím zřejmé, že jsem si to nepsal já sám a celou dobu pro sebe,“ okomentoval svou kandidaturu na předsedu při jednání v Senátu Hnilička.

I když premiér Andrej Babiš (ANO) kumulaci funkcí u svých straníků kritizuje, Hnilička se poslaneckého mandátu vzdávat nechce. A to i právě z toho důvodu, že nebude jako případný předseda chodit na vládu. Agentura by tak měla zastání alespoň ve Sněmovně. Mimochodem, podle zákona bude po jmenování pobírat jen plat šéfa agentury, nikoliv poslance.

Pro Hniličku je angažmá ve Sněmovně důležité také z dalšího důvodu. Chystá se totiž na sportovní revoluci – sepsání dosud chybějícího zákona o sportu.

„Co je velmi důležité do budoucna, je vytvořit velký zákon o sportu, tak jako ho mají v jiných zemích, který bude pojmenovávat všechny účastníky a procesy ve sportovním prostředí. Určitě bude důležité, aby se i nad tímto agentura zamýšlela,“ plánuje Hnilička.

Reklama

Doporučované