Nezdolný cyklista Jiří Ježek ozdobil na Lipně běžeckou štafetu Kalokagathia

Že má Jiří Ježek, nejúspěšnější paralympijský cyklista historie, i po skončení kariéry chuť do nových výzev a velice slušnou formu, předvedl o víkendu na Lipně. Stal se členem vítězného týmu Kalokagathia olympijského vítěze Davida Svobody v unikátní soutěži týmových půlmaratonů Craft Team Running.


Jak říkám...



„Běželo se mi dobře, kratší vzdálenost můžu jít docela rychle, pak potřebuju trošku ulevit noze s protézou,“ komentoval v cíli svůj výkon Jiří Ježek, který absolvoval postupně čtyři úseky po 1,32 km, na trati v maríně se zatáčkami, mírným stoupáním i schody měl nejlepší čas 4:33, se pak dostal na 3:59.

V týmu je doplnili juniorský pětibojařský reprezentant Jakub Maleček a písecký vytrvalec Jiří Csirik, který umí půlmaraton za 1:09, trénuje měsíce v Keni spolu s Davidem Vašem a stojí za velmi interesantním filmíkem BěžcivKeni, který najdete na youtube. Tradiční člen formace triatlonista Tomáš Svoboda zůstal tentokrát pro zranění v roli kouče.

Nyní 45letý Ježek teď druhý rok poté, co vystoupil ze závodního kolotoče, jezdí na kole půlku co dřív, asi 1500 km měsíčně, k tomu zkouší jiné sporty, běhá třikrát týdně po deseti kilometrech.

„Můžu skoro všechno, jen je potřeba si vybrat správnou protézu. Jednu mám na kolo, jinou na běh a další třeba na chození do hospody,“ zavtipkoval. A přiznal, že by rád zkusil i triatlon.

Jeho výkony ocenila podél trati i další olympijská vítězka Kateřina Neumannová, která tentokrát vinou bolavé paty mohla vyrazit jen ráno před startem na kolo. Třetí díl druhého ročníku Craft Team Running s bohatou účastí rodinných dvojic ve Family Runu připravil příjemnou tečku dalšího ročníku Lipno Sport Festu, za nímž stojí právě bývalá běžkyně na lyžích i bikerka.

Cílové prostory běžců využily i kanoisté po 33 km dlouhém maratonu, který vyhrál bývalý vicemistr světa v deblech Branislav Šrámek (s Martinem Kolandou 2001). A na vyhlašování výsledků posloužila i nadupaná aparatura hudebního ČEZ Energy Festu, kde se o den dříve ukázali Kašpárci v rohlíku, Děda Mládek Illegal Band, Laura a její tygři, Eddie Stoilow, Bára Poláková a Aneta Langerová. Účastníci využili i testovacích center běžecké obuvi Craft nebo vozů Subaru.

Další dva letošní podniky Craft Team Challenge se konají ve Zlíně 8. září 2019  a v Praze 4 21. září 2019.

(tn, SportovníListy.cz, foto: Ladislav Adámek)