Peníze nenašel, po vraždě seniora si násilník odnesl televizi a mobil

  9:20,  aktualizováno  17:16
Muž ve věku kolem třiceti let zavraždil v sobotu v brněnském domě s pečovatelskou službou seniora, který zde žil. Motivem byly peníze. Policisté podezřelého zadrželi v neděli a k činu se přiznal.

Osmaosmdesátiletý senior se v sobotu vracel z návštěvy k sobě do bytu v Domově s pečovatelskou službou v Hybešově ulici. Když za sebou zavřel dveře, uslyšel zaklepání.

Když otevřel, dostal ránu do hlavy. Vražednou zbraní byl tupý předmět, blíže ho policisté nepopsali.

Senior na místě zemřel, jeho tělo našla žena z domu s pečovatelskou službou, která zavolala policii.

Muže podezřelého z vraždy dopadli v neděli odpoledne kriminalisté. „K činu se doznal,“ uvedl krajský policejní ředitel Leoš Tržil.

Policisté pachatele odhalili díky stopám DNA. Usvědčily ho také kamery, na kterých je vidět, jak přelezl zábradlí k bytu.

Pachatel ve věku kolem třiceti let byl v minulosti už víckrát trestaný za násilné i majetkové skutky. Seniora si předem vytipoval kvůli interiéru jeho domácnosti, kterou pozoroval skrz okno.

Vrah se domníval, že v bytě nalezne větší obnos peněz. Žádné však nenašel, takže si odnesl jen televizi a telefon.

Nyní mu hrozí patnáct až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest.

Policisté apelují na seniory, aby neotevírali cizím lidem. „Nikdy nevíte, kdo je za dveřmi,“ podotkl Tržil.

Na začátku letošního roku se stala dvojnásobná vražda také v domě pro seniory v Břasích na Rokycansku. Na starší manžele tam zaútočil jejich vnuk, který je nyní v psychiatrické léčebně. Podle znalců trpí schizofrenií a policie ho dosud neobvinila.

Před dvěma týdny pak devětadvacetiletý mužubodal muže a ženu v jejich rodinném domě v Břeclavi. Ke svým známým šel podle kriminalistů krást, nakonec si odnesl tisíc korun.

Autoři: