Každý chce mít dům od toho nejlepšího architekta. U koho si nechávají stavět domy, firemní sídla i velké komplexy Petr Kellner a další nejbohatší Češi? Sestavili jsme první výběr nejžádanějších českých architektů. Výsledkem je dvacítka jmen, která byste měli znát i vy, protože právě tihle elitní architekti určují a vymýšlejí, jak vypadá svět, ve kterém žijeme.

Architekti jsou seřazeni podle abecedy.

JAKUB CIGLER

Dvorní architekt nejbohatšího Čecha. Pro Petra Kellnera navrhl jeho rodinné sídlo v Podkozí na Berounsku. Pro PPF Real Estate Russia vymyslel administrativní komplex Comcity u Moskvy pro 40 tisíc lidí. Kvůli rozsáhlému projektu otevřelo tehdejší studio Cigler Marani Architects dokonce pobočku v Rusku.

Cigler je také autorem sídla Rádia Svobodná Evropa nebo třeba centra The Park na Chodově (nepřehlédnutelné vertikální zahrady, které jsou vidět při cestě z Prahy do Brna). V Praze vytvořil velké administrativní a obchodní komplexy, jako je Florentinum, Quadrio nebo budova Aviatica v areálu Waltrovka. Pro Pentu navrhl i nový projekt bytového domu, který by měl vzniknout v pražských Dejvicích (v místech, kde měl stát Hubičkův Lední medvěd).

Budova Aviatica v areálu Waltrovka

IVANA DOMBKOVÁ

Nemusí to být vždycky vily a rodinné domy. Ivana Dombková (spolu s Rostislavem Černíkem) se soustřeďuje hlavně na byty, ať už jde o kompletní rekonstrukce, nebo o nové byty v developerských projektech. Pracovala například pro Zdeňka Bakalu, nyní se podílí na přestavbě činžovního domu v Pařížské ulici pro PPF.

Mezi její klienty patří i řada sportovců, třeba Martin Ručinský. Její tvorba je vidět v Praze, Českém Krumlově (na snímku renovace podkroví) a v dalších městech. I když těžiště její práce je v architektuře bytů, navrhla i řadu rodinných domů a Vinařství Škrobák v Čejkovicích.

ZDENĚK FRÁNEK

Jeho jméno bylo hodně vidět ve spojení s návrhem domu, který měl vzniknout u Anežského kláštera v Praze a který si získal přezdívku Maršmeloun.

Fránek, jenž je bývalým děkanem Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci, je také autorem například Stezky v oblacích v Dolní Moravě a stojí za oceňovanou třípatrovou soukromou galerií CCC v Pekingu, kterou vytvořil pro česko-čínský manželský pár Strakových. Pro společnost Liko-S navrhl objekt laboratoří Liko-Noe, které ukazují možnosti propojení ekologie a architektury.

STANISLAV FIALA

Je dvorním architektem miliardáře Petra Němce a jeho společnosti Sebre, jejich jména jsou ostatně spojena v názvu architektonické kanceláře Fiala a Němec. Jeho nejvýraznější stavbou z poslední doby je rohová multifunkční budova Drn na pražské Národní třídě a rekonstrukce historického Šporkovského paláce. Pro Němce navrhl i rodinný dům v Bělehradě. Je také autorem řady firemních sídel, golfového klubu Čertovo břemeno nebo rodinného domu na ostrově Caicos v Karibiku.

Drn na pražské Národní třídě

PETR HÁJEK

Architekt roku 2018. Proslavil se například rozšířením Centra současného umění DOX nebo rekonstrukcí vodárenské věže v Praze na Letné. Jeho tvorba je často vidět ve veřejném prostoru, stojí například za úpravou Horního náměstí v Olomouci nebo zámeckého návrší v Litomyšli. Navrhuje ale i rodinné domy.

Známý je například jeho Chameleon v Lipencích, vila v Berouně, Černíně nebo oceňovaná stavba Krkonošského centra environmentálního vzdělávání. Petr Hájek sám zkouší, jak jeho stavby fungují. Ve všech domech, které navrhl, prý jednu noc přespal.

DOX

RADAN HUBIČKA

Výš se nikdo z našeho výběru nedostal. Alespoň co se týká bydlení v Česku. Radan Hubička je totiž autorem 30patrového mrakodrapu V Tower, který je se svými 104 metry nejvyšším bytovým domem v Česku.

Luxusní projekty nejsou pro Hubičku novinkou, je autorem domu (částečně skrytého v zemi) Zdeňka Bakaly v Modravě na Šumavě, navrhl rozsáhlou vilu Romanu Janouškovi. Pro skupinu PPF Petra Kellnera navrhl kancelářskou budovu známou pod názvem Lední medvěd nebo Line, která měla vzniknout v pražských Dejvicích.

PAVEL CHLÁDEK

Zlín a moderní architektura jdou k sobě už dlouho. Dnes je zde nejvýraznějším jménem Pavel Chládek. Pochází z rodiny architektů a po stáži v Nizozemsku se vrátil do svého rodného města.

Navrhuje hlavně moderní funkcionalistické vily s typickou bílou barvou. Kromě řady minimalistických rodinných domů v poslední době vznikl podle jeho návrhu například i bytový dům ve Zlíně.

ONDŘEJ CHYBÍK

Spolu s Michalem Krištofem tvoří dvojici, která se probojovala i do výběru českého a slovenského Forbesu 30 pod 30. Vystudovali v Brně, brzy ho ale svými pracemi překročili a dnes patří mezi nejvýraznější mladé architekty u nás.

Vyhráli například konkurz Penty, pro niž navrhli bytový komplex Waltrovka v Praze, vytvořili moderní budovu pro vinařství Lahofer, pro Lesy ČR navrhli administrativní centrum za půl miliardy korun a široké veřejnosti se představili Českým pavilonem pro Expo v Miláně před třemi lety.

EVA JIŘIČNÁ

Nejslavnější česká architektka, která ovlivnila většinu dalších architektů z našeho výběru. Od roku 1968 žila v Londýně, od 90. let působí i v Česku, kde má s Petrem Vágnerem ateliér AI Design.

Mezi její nejslavnější díla patří například interiér londýnské pojišťovny Lloyds, s Janem Kaplickým spolupracovala na tvorbě obchodního domu Harrods. U nás jsou velmi ceněny například hotely Josef a Maximilian. Ve Zlíně je několik budov podle jejích návrhů, například Kongresové centrum nebo loni otevřený univerzitní komplex. Navrhla pražskou vilu pro miliardáře Luďka Sekyru, se kterým také spolupracuje na komerčních projektech, jako je třeba obytné a kancelářské centrum na Rohanském ostrově v Praze, které se má začít stavět příští rok.

Kongresové centrum

JAKUB KLAŠKA

Ateliér Zaha Hadid Architects patří ke světové špičce a nejslavnějším jménům architektury. A Jakub Klaška v něm už osm let pracuje. Na starosti má nyní přípravu projektu na přestavbu okolí Masarykova nádraží v Praze.
Výstavba moderního kancelářského a obchodního centra s několika budovami má vyjít až na 10 miliard korun a stojí za ní investiční skupina Penta. Kromě toho se podílí na projektu unikátního fotbalového stadionu pro anglický klub Forest Green Rovers.

PETR KOLÁŘ

Spolu s Alešem Lapkou založili před 22 lety studio ADR, které spolu stále vedou a které patří mezi nejžádanější architektonické kanceláře u nás. Pro jedničku mezi českými miliardáři Petra Kellnera například navrhli školu Open Gate, Kolář je hlavním tvůrcem soukromého luxusního resortu Jiřího Šmejce na Maledivách.

LADISLAV LÁBUS

Působí jako děkan Fakulty architektury na ČVUT, přesto je pořád aktivní ve svém ateliéru. Je autorem řady rekonstrukcí v historické zástavbě, známá je například rekonstrukce Paláce Langhans v centru Prahy. V poslední době navrhl kupříkladu rekonstrukci a nástavbu bytového domu v ulici Na Smetance v Praze na Vinohradech.

Dům v ulici Na Smetance v Praze

PETR MALINSKÝ

Podílel se na kompletní renovaci vily v Praze na Ořechovce, kterou ateliér Dam dělal pro Václava a Olgu Havlovy. V současnosti navrhuje jak vily a rezidence, tak administrativní celky.

Malinský nyní pracuje na revitalizaci zámečku Modrá Hůrka v jižních Čechách. Mezi prestižní a netradiční zakázky z poslední doby řadí například opravu věže, kaple a orloje Staroměstské radnice nebo opravu královské hrobky v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

VÍT MÁSLO

Spolu s Davidem Richardem Chisholmem navrhuje domy nejen pro nejbohatší Čechy, ale i pro hvězdy českého showbyznysu. Pro Jiřího Bartošku navrhl rekreační dům Engel House u Karlových Varů. Velkou pozornost získala luxusní letní vila v Čeladné na Moravě.

Je spoluautorem řady kancelářských i obytných projektů, jako je Karolina Ostrava nebo budova ArtGen, která vznikla pro PPF. Pro Pentu připravuje rekonstrukci Nuselského pivovaru.

Engel House u Karlových Varů

MJÖLK ARCHITEKTI

Těžko vybrat z téhle trojice jen jednoho. Jan Mach, Jan Vondrák a Lukáš Holub vystudovali v Liberci architekturu a od té doby v tomhle městě působí coby Mjölk Architekti.

Pro svoje studio vybrali švédské jméno (Mjölk znamená mléko) a i jejich stavby mají hodně blízko k severské koncepční jednoduchosti a – jak sami říkají – mladické rozvernosti.

Známá je třeba jejich Lesní vila u Prahy, dům Uhlík, Dům v plotě nebo třeba Dům pro Markétku. Dokazují, že i hned po škole se dá vytvořit úspěšná kancelář, navíc v menším městě. Tam provozují i hospodu, filmový festival nebo běžecké závody.

EVA LE PEUTREC

Rodačka z Hořic má obdivuhodný drajv a její okolí často nechápe, jak zvládne tak velké množství projektů.

Prosadila se hlavně v Číně, kde má na kontě už 24 mrakodrapů – ten nejvyšší z nich, Agricultural Trade Center, měří 348 metrů. Její stavby jsou v Šanghaji, Šu-čou a dalších městech. Její portfolio je ovšem mnohem pestřejší: luxusní hotely, nákupní centra, soukromé vily… a město pro milion obyvatel Jü-chang. Žije v Nové Kaledonii a působí jako nezávislá konzultantka. Velkou devízou její práce je, že se značná část jejích projektů skutečně realizuje.

Šu-čou

JOSEF PLESKOT

Patří k nejvýznamnějším českým architektům. Navrhoval rodinný dům pro Petra Kellnera ve Vraném nad Vltavou, je autorem rozlehlé moderní vily, která vznikla na půdorysu staré usedlosti v pražských Dejvicích.

Jeho jméno je pevně spojeno s revitalizací Dolní oblasti Vítkovic, na které pracoval pro Jana Světlíka. V Praze vzbudila velký ohlas nová budova ČSOB v Radlicích. K jeho posledním realizacím patří například rekonstrukce Vavrečkovy vily ve Zlíně.

VIKTORIE SOUČKOVÁ

Dlouho působila ve Velké Británii, mimo jiné i v kanceláři Normana Fostera, před 11 lety se vrátila do Prahy. Její architektonické studio se před časem stalo součástí londýnského Bogle Architects. Podle jejího návrhu vzniklo unikátní vědecké centrum Eli v Dolních Břežanech, kde je nejsilnější laser na světě. Součková také stojí za nedávno dokončeným bytovým komplexem Šárecký dvůr v pražských Vokovicích nebo například za sídlem firmy Brit miliardáře Pavla Boušky.

JÁN STEMPEL

Pochází ze Slovenska, architekturu vystudoval v Budapešti, přes 30 let žije a působí v Česku. Má ateliér s Janem Jakubem Tesařem, kde se věnují hlavně navrhování rodinných domů. Typické jsou pro jejich stavby jednoduchost a vzdušnost. Ukázkovým příkladem je z nedávné doby rekonstrukce historického mlýna, kdy z původní stavby „vyřízli“ pruh zdi a střechy.

BARBORA ŠKORPILOVÁ

Je spoluzakladatelkou ateliéru Mimolimit, který se od roku 2001 zaměřuje hlavně na návrhy interiérů. Její práce je vidět například v luxusním hotelovém resortu miliardáře Jiřího Šmejce (komplex navrhlo studio ADR) na Maledivách. O něco dostupnější z její tvorby jsou například administrativní budovy PPF v Dejvicích nebo J&T v Bratislavě.

Ačkoli návrhy interiérů vyniká, vymýšlí i rezidence a bytové domy. Aktuálně byl dokončen hotel Chateau Clara Futura – zámek v Dolních Břežanech, dokončuje se i čtyřhvězdičkový hotel Hradec v centru Pece pod Sněžkou, který se má otevřít příští rok.

JAK JSME VYBÍRALI?

Úspěšných architektů, kteří stavějí a navrhují krásné domy, je u nás určitě víc. Při výběru jsme zohledňovali množství a velikost zakázek, které v posledních letech realizovali, stejně tak jako klienty, kteří patří k nejbohatším lidem v Česku a u vybraných architektů si nechávají stavět soukromé domy, byty nebo své kancelářské a obytné komplexy. Výběr jsme provedli na základě řady schůzek a konzultací s architekty a odborníky v této oblasti.

Celý text vyšel původně v magazínu ForbesLife na podzim 2018.