Trenérská výzva v extralize! V jakých případech ji lze použít?

Foto: Vojtěch Drbohlav

26. srpna 2019, 13:51

Adam Bagar

Uvažovalo se o tom už loni, ale ne všechny kluby na to byly připraveny. Ale letos už vše klaplo. V novém ročníku Tipsport extraligy bude zavedena tzv. trenérská výzva.

Zástupci Českého hokeje nechtěli dopadnout jako ve fotbale, kdy je systém VAR uplatňován jen v určitých utkáních. „Před minulou sezonou ještě technické vybavení na všech stadionech neodpovídalo tomu, abychom to mohli spustit,“ líčí ředitel soutěže Josef Řezníček.

„Vzhledem k regulérnosti soutěže a rovným podmínkám jsme se spuštěním čekali na to, až budou nezbytnými technologiemi vybaveny všechny zimní stadiony,“ doplňuje Řezníček s tím, že aktuálně už jenom schází vyladit drobné detaily v Olomouci a na Kladně.

„Smyslem není zkoumat minimální přestupky, ale řešit závažné momenty, které mohou mít přímý vliv na vývoj a výsledek utkání.“

Trenérská výzva byla už odzkoušena v utkáních juniorské extraligy, během play out a také v letošní přípravě. „Pravidla jsou nastavena tak, aby byly s využitím videa zkoumány jen zásadní situace s přímým vlivem na vývoj a výsledek utkání, nikoli běžné přestupky.“

Herní řád Tipsport extraligy jednoznačně určuje, kdy bude možné Coach Challenge uplatnit. Přezkoumávat se mohou výroky rozhodčích, týkající se nedovoleného bránění brankáři, postavení útočícího hráče v brankovišti, přihrávky rukou nebo hry vysokou holí.

Narozdíl od NHL ve výčtu chybějí situace, kterým mohl předcházet ofsajd. „Má to dva důvody. Enormně se tím může natáhnout čas a bylo by to finančně nákladné. Kvůli řešení milimetrových ofsajdů by to byly šíleně vysoké investice do dalších kamer," tvrdí Řezníček.

Týmy mohou k výzvě sáhnout jen v případě, že už předtím nevyužily time out a v předchozím průběhu utkání neuplatnily výzvu, která by nebyla uznána. Pokud bude oprávněná, může být využita i při další sporné situaci a zůstane zachován také nárok na oddechový čas.

„Důležité je, že rozhodčí mohou změnit rozhodnutí učiněné na ledě jen tehdy, je-li ze záběrů zcela zřejmé, že nebylo správné. Pokud není záznam průkazný, zůstává původní rozhodnutí v platnosti.“

Nárok na výzvu může uplatnit pouze trenér, a to při nejbližším přerušení hry a s uvedením, co má být přezkoumáno. Oba hlavní rozhodčí pak na tabletu přímo na ledě prověří situaci na základě všech dostupných záběrů, které jim i s konzultací poskytne kolega u videa.

„Důležité je, že rozhodčí mohou změnit rozhodnutí učiněné na ledě jen tehdy, je-li ze záběrů zcela zřejmé, že nebylo správné. Pokud není záznam průkazný, zůstává původní rozhodnutí v platnosti,“ zdůrazňuje šéf komise rozhodčích Českého hokeje Vladimír Šindler.

Foto: Karel Švec, Český hokej

O zahájení přezkoumávání musí dát týmům a divákům na stadionu vědět hlasatel, výsledek oznámí předepsanou signalizací hlavní rozhodčí a nakonec i hlasatel. V rámci systému VideoRef jsou extraligové arény vybaveny minimálně devíti kamerovými jednotkami.

Z toho čtyřmi stacionárními stropními brankovými, dvěma zabrankovými pro doplňkové záběry situací v obranném pásmu, jednou stacionární panoramatickou, snímající veškeré dění, jednou příspěvkovou z klubové kamery a výstupem z televizního signálu vysílatele.

Foto: Roman Turovský, hcskoda.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz