Muže trestaného za hrozby zpěváku Bangovi viní z výhrůžek bombami i mučením

  18:08
Aleš Rozsíval z Prostějova, který loni dostal podmíněný trest za rasistické výhrůžky romskému zpěvákovi Radoslavu Bangovi a za nenávistné výroky vůči Židům, čelí dalšímu trestnímu stíhání. Je obviněný, že vyhrožoval policistům, státním zástupcům a soudcům i nejmenované známé osobnosti, a zneužil k tomu e-mail svého známého.

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Policie v pondělí na tiskové konferenci uvedla, že navrhla obžalovat čtyřiatřicetiletého muže z trestných činů poškození cizích práv, vyhrožování s cílem působit na úřední osobu a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. Za to mu hrozí až tříleté vězení. Podle informací MF DNES jde právě o Rozsívala.

Vše začalo podle vyšetřovatelů návštěvou jeho známého. Během večera se dvojice pohádala a muž odešel, neodhlásil se ale z e-mailu na Rozsívalově počítači. Ten pak ve vzteku rozeslal z jeho schránky výhrůžky.

„E-maily s vulgárními nadávkami a hrozbami likvidací adresoval státnímu zastupitelství, soudu a policii. Hrozil vystřílením všech policistů i soudců, vyhozením státního zastupitelství do vzduchu a uložením bomby na policii i pod auto jednoho z kriminalistů,“ popsal šéf prostějovské policie Tomáš Adam s tím, že následně Rozsíval ve snaze o zahlazení stop zprávy smazal.

Tím ovšem podle něj šíření strachu neskončilo. Ve druhém případě totiž poslal obviněný pět e-mailů osobnosti známé u nás i ve světě, jejíž jméno nicméně policie neuvedla.

„Zahrnul ji velice vulgárními nadávkami a hrozbami nejhrubějšího charakteru, kde například jejímu zabití mělo předcházet i mučení. Využil při tom zdánlivě anonymního přístupu k internetu ve svém bydlišti,“ nastínil Adam s tím, že při výslechu na policii se obviněný částečně přiznal.

Zpěváka posílal muž do plynu, Židům přál „postavit koncentrák“

Policie ho navíc stíhá ještě za trestné činy poškození cizí věci a výtržnictví. Podle vyšetřovatelů totiž loni v září před půlnocí poškodil kovový předvolební poutač politické strany v centru Prostějova, na který k fotografiím kandidátů černým fixem dopsal vulgární nadávky. Přímo při činu ho ovšem zachytila kamera a vzápětí ho dopadla hlídka městské policie.

Rozsíval, který je známý tím, že předvolební plakáty poškozoval už v minulosti a kromě toho vyhrožoval místním politikům, na dotaz MF DNES popřel, že by byl obviněným mužem či se některého z popsaných činů dopustil.

Za rasistické komentáře na sociální síti Facebook s výhrůžkami o posílání do plynu adresované zpěváku Radku Bangovi v souvislosti s jeho postojem ke kapele Ortel, a za výroky v souvislosti s plánem rehabilitaci starého židovského hřbitova v Prostějově obsahující i slova o tom, že „Židům patří postavit tak leda koncentrák“, ho nicméně loni soud potrestal za celkem čtyři trestné činy podmíněným trestem na 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců.

9. ledna 2018

Autor: