Hlavní obsah

Duha, která štěpí katolické Polsko

Právo, PM, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé dva miliony lidí, kteří v Polsku dle odhadů patří k sexuálním menšinám, to v silně katolické zemi nikdy neměly úplně jednoduché. Aktuálně se však komunita LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transsexuálové) stala hlavním tématem dlouhodobého boje mezi tamními konzervativci a liberály. Atmosféra je tak před podzimními parlamentními volbami mimořádně vyhrocená.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Na nedávné akci v Plocku musela homosexuály od konzervativních zastánců tradiční rodiny dělit policie.

Článek

Umně toho využívá zejména vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), která z „duhové hrozby“ pro společnost a rodinu učinila ústřední téma své kampaně.

Rozbuškou vášní se stal na konci července násilný incident při LGBT průvodu ve městě Bialystok. Ze zhruba čtyř tisíc fotbalových chuligánů a dalších odpůrců, kteří zaútočili láhvemi, kamením i dělbuchy, jich skončila ve vazbě zhruba dvacítka. Ze strany PiS však bylo patrné, na čí straně jsou větší vládní sympatie.

Jsem gay a arcibiskup mi do tváře vmete, že mám mor
Robert Biedroň, lídr opoziční strany Jaro

„Kdyby záleželo na mně, je to jasné,“ postěžoval si šéf strany a nejmocnější politik Jaroslaw Kaczyňski s tím, že soudy jsou příliš „ovlivněné ideologií LGBT“, a tak ruší zákazy podobných průvodů.

Těch se mimochodem v Polsku letos má konat 24. To je nejvíc v dosavadní historii a týká se to měst jako Kalisz či Koszalin, která nepatří k těm úplně největším v zemi.

Tradiční představy o jednolitém bloku konzervativního Polska naboural letos také průzkum agentury IPSOS pro zpravodajský portál Oko.press – 52 procent Poláků by podle něj podpořilo registrované partnerství pro homosexuály.

Arcibiskup pod palbou

Olej do ohně po incidentu v Bialystoku pak přililo vyjádření krakovského arcibiskupa Marka Jendraszewského, který při nedávném 75. výročí Varšavského povstání prohlásil, že „rudý mor nahradil v Polsku mor duhový, zrozený z téhož neomarxistického ducha, jehož nositelé chtějí ovládat naše duše, srdce i smysly“. Kampaň za práva sexuálních menšin označil za „duhovou nemoc“ s tím, že jde ve skutečnosti o „podporu násilí, ponižování a výsměch nejsvatějším křesťanským symbolům“.

Prohlášení arcibiskupa Jendraszewského spustilo vlnu reakcí z obou stran. Kritika přišla nejen od liberálů, ale dokonce i některých nižších duchovních. Před arcibiskupovým sídlem v Krakově se objevili demonstranti. Polsko dokonce oblétly snímky z večírku v gay klubu v Poznani, kde jeden z účastníků podřízl krk nafukovací loutce s přilepenou fotografií Jendraszewského. Organizátoři i zástupci sexuálních menšin se od incidentu distancovali, ale vášně to příliš neuklidnilo.

Kultivovaně ale svůj nesouhlas vyjádřili i někteří z přeživších veteránů Varšavského povstání.

„Nevíme, kolik našich spolubojovníků bylo lidmi, kterým dal Stvořitel vlastnosti nyní označované jako LGBT. Víme ale, že byli mezi námi a hrdinně bojovali a zemřeli za Varšavu. Patří jim úcta, vzpomínka i modlitba, s čímž tvrzení krakovského arcibiskupa nemělo nic společného,“ vzkázali v prohlášení.

Ohradil se i lídr liberální opoziční strany Jaro (Wiosna) Robert Biedroň, který byl před několika lety prvním významným politikem, který se v zemi veřejně přihlásil k homosexuální orientaci. „Jsem gay a arcibiskup mi nyní do tváře vmete, že mám mor,“ postěžoval si Biedroň s tím, že v mládí kvůli podobným slovům kněží uvažoval o sebevraždě.

Modlitba za Kaczyňského

Krakovského arcibiskupa naopak jednoznačně podpořil Kaczyňski. Není divu, vždyť Jendraszewski v minulosti věřící vyzýval, aby se modlili za volební úspěch PiS. „Jsem vám mnohonásobně vděčný, že otevřeně, odvážně a jednoznačně upozorňujete na šířící se duhový mor. V Polsku jsou totiž lidé, kteří se chtějí vetřít do našich rodin, škol, školek, do našeho života a sáhnout na naši kulturu, svobodu, práva i víru v boha,“ vzkázal Kaczyňski.

Neopomenul dodat, že ochrana těchto polských zájmů bude možná jen v případě, že lidé 13. října přijdou k parlamentním volbám a zvolí politiky bránící „křesťanské hodnoty“. „Jinak bude mnohem hůř,“ varoval. Zdá se, že na tato slova voliči slyší. Podle průzkumu agentury IBRiS, který nedávno zveřejnil deník Rzeczpospolita, by koalice konzervativních pravicových stran v čele s PiS získala 41,2 procenta hlasů.

Podporu Jendraszewski našel i u vedoucích církevních představitelů. V Polsku se za něj postavil šéf biskupské konference, arcibiskup Stanislaw Gadecki. Respekt k sexuálním menšinám podle něj „nemůže vést k přijetí ideologie, která má za cíl revoluci ve společenských hodnotách a mezilidských vztazích“.

Slova podpory přišla i od šéfů biskupských konferencí na Slovensku a v Maďarsku, Jendraszewského se zastal i český kardinál Dominik Duka. Ten si postěžoval, že témata LGBT se rozšiřují o ateistickou a satanistickou agendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám