23. 8. 2019 byla na Netflixu uveřejněna již třetí řada oblíbeného seriálu z prostředí střední školy Liberty High – 13 Reasons Why. Seriál inspirovaný knižní předlohou, který se od druhé řady víceméně postavil na vlastní nohy. Po kontroverzní druhé sérii, kde se řešily resty první série a postavy nám byly zase o něco více přiblíženy, přichází třetí pokračování, jehož ústředním tématem je smrt Bryce Walkera. Jak si tvůrci poradili s touto zápletkou? Klesla kvalita seriálu? Na to vše se podíváme v naší recenzi.

-reklama-


Jak zmiňuji již v úvodu, tak ústředním tématem třetí řady je vražda Bryce Walkera. Násilníka, kterému doposud vše prošlo. Vše však není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Většina diváků si totiž řekne, že je jim jedno, kdo Bryce zavraždil, hlavně, že je mrtev.

Tvůrci 13 Reasons Why však mají v oblibě ukazovat nám obě strany mince. Nikdo není zcela dobrý a nikdo zase zlý. A přesně to se nám snaží třetí série seriálu říct. Mohu vám prozradit, že nejnovější pokračování patří skutečně Bryci Walkerovi.

Stejně, jako se ve druhé řadě dozvídáme další věci z příběhu Hannah, které na svých kazetách vynechala, tak se ve třetí řadě dozvídáme něco víc ze života Bryce Walkera, díky čemuž divák zjistí, že nikdo není zkažený do morku kostí.

Nová řada je, stejně jako první dvě série, vyprávěna tak, že sledujeme určitý příběh v přítomnosti (ve třetí sérii má příběh v přítomnosti jiný formát obrazu a tmavší nádech), který prolínají nejrůznější flashbacky na události před vraždou Bryce (obraz u flashbacků je větší a barevnější, což od sebe krásně odlišuje přítomnost a minulost).

Práce s kamerou je ve třetí řadě opravdu výtečná. Důkazem je např. velmi časté prolínání minulosti s přítomností, které je velmi plynulé a přirozené. Za pochvalu stojí také soundtrack. Není žádným tajemstvím, že 13 Reasons Why má opravdu skvělou hudbu, ať jde o jakoukoli řadu. Třetí série nejde proti proudu a opět si v ní každý přijde na své.

Příběh nejnovější série je poněkud nápaditější a napínavější, než tomu bylo u řady druhé. Záhadná smrt Bryce Walkera byla nečekaný krok, který vzbudil zájem nejednoho diváka. O moment překvapení se však tvůrci připravili ve chvíli, kdy začali třetí řadu propagovat se sloganem: „Who Killed Bryce Walker?“

Navzdory tomu všemu divák nepozná, kdo je skutečným vrahem. S každou další epizodou se však stává moudřejším a na samotném konci této série zjistí, kdo doopravdy zabil Bryce Walkera. Pro některé je vyvrcholení možná překvapivé. Pro jiné zase samozřejmostí. Tak či onak, poslední epizoda je velmi emotivní.

Následující část obsahuje vyzrazení zápletky třetí série.

Emotivní však není jenom finále. V průběhu třetí řady vidíme několik velmi silných scén, které v divákovi vzbudí opravdu trpké emoce. Za zmínku stojí např. druhá epizoda třetí série, kde jde Chloe na potrat. Dále také Tyler, který sebere odvahu a svěří se Clayovi se svým tajemstvím nebo Bryce zpytující své svědomí.

13 Reasons Why se vždy snažilo poukázat na to, jaké hrůzy mohou dospívající teenageři zažít. Ve třetí řadě se jim to daří opravdu dobře a divák se podívá, jaké scénáře mohou nastat, když je člověk neopatrný, bere návykové látky, když je příliš agresivní nebo nebere ohled na ostatní.

Pokračování na další straně… 

-reklama-

1
2
HODNOCENÍ
Příběh
Herecké obsazení a výkony
Vizuální stránka
Hudba
Vojtěch Balák (Walter)
Redaktor a admin TVGURU.CZ. Filmový a seriálový nadšenec. Návštěvník NdB a jiných divadel. Zálibu nacházím i ve čtení knih a komiksů, jenž také mnohdy bývají předmětem mých článků.
recenze-treti-rady-13-reasons-whyPo zhlédnutí jsem stále téhož názoru, že seriál se měl zdržet pokračování a zůstat pouze u první řady, kterou osobně považuji za nejlepší ze všech. Navzdory tomu všemu je třetí řada zajímavá, napínavá a především nápaditá. Troufám si říct, že nejnovější série je o chlup lepší než druhá. Pokud vás zajímá, jak pokračuje příběh Claye, Jessicy, Justina, Tylera a dalších, mohu vám třetí řadu doporučit. Hudební a vizuální stránka je výborná. Příběh je poutavý, i když místy postrádá větší smysl.