Atopická dermatitida se netýká jen dětí. Co ji způsobuje?

Atopická dermatitida je nemoc, o které se toho hodně povídá, ale ne všechno je skutečně pravda. Co byste o atopické dermatitidě měli vědět? Co je pravda a čemu byste neměli věřit?

Co je Atopická dermatitida?

Hned na začátku bude určitě dobré zmínit, co je vlastně Atopická dermatitida. Možná tuto nemoc znáte pod pojmem atopický ekzém. Jde o jedno z nejčastějších onemocnění u dětí, které podle statistik postihuje 10-20 % dětské populace do věku 10 let.

V posledních desetiletích výskyt této nemoci roste a trápí stále více lidí.

Co byste o ní měli vědět?

Možná vám pojem Atopická dermatitida vůbec nic neříká, možná máte s tímto zdravotním problémem své vlastní zkušenosti. Ať už je to tak či onak, máme pro vás pár informací, které byste o atopickém ekzému určitě měli vědět.

Týká se pouze dětí

Ačkoli je pravda, že Atopická dermatitida patří mezi nejčastější kožní nemoci týkající se dětské populace, nelze s jistotou říci, že jakmile člověk dosáhne dospělosti, veškeré problémy zmizí. Ano, ve většině případů tomu tak skutečně je, ale nemusí to být nutným pravidlem, na které by se člověk mohl spoléhat na 100 %.

Je způsobena genetikou

Ano, tohle je pravda. Atopický ekzém je skutečně dán geneticky, kdy stačí, aby alespoň jeden z rodičů tímto problémem trpěl a dítě má rázem zaděláno na vznik atopického ekzému – riziko se zvyšuje cca o 40 %.

Stres projevy nemoci zhoršuje

I tohle je pravda. Stres obecně nemá na naše zdraví nikterak pozitivní vliv a pokud jde o Atopickou dermatitidu, pak musíme potvrdit, že právě stres bývá jedním z nejčastějších spouštěčů a zároveň může projevy nemoci výrazně zhoršovat.

Některé potraviny atopický ekzém zhoršují

Pacienti trpící atopickým ekzémem se zpravidla musí vzdát některých potravin, mezi které patří především ty, jež v sobě obsahují velké množství histaminu. Zařadit sem můžeme třeba čokoládu, exotické ovoce nebo alkohol.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments