V Dánsku platí úroky z hypotéky banka. Čechům se taková půjčka může šeredně vymstít

Dánská Jyske Bank se minulý týden stala první bankou, která spotřebitelům nabídla hypotéku s negativním úrokem. To znamená, že místo toho, aby lidé bance platili z úvěru úrok, banka platí jim. Hlavní ekonom Moneta Money bank Petr Gapko v rozhovoru pro INFO.CZ rozebírá důvody takového kroku. Čeká brzy něco takového i Čechy?

Jak jako ekonom krok dánské banky vnímáte?

Jako nestandardní opatření. Na druhou stranu pokud se podíváme na situaci v Dánsku, tak to, k čemu se jako první na světě odhodlala ona dánská banka Jyske, je v kontextu tamního prostředí poměrně pochopitelné. V Dánsku má centrální banka své sazby na nule, u klíčových týdenních úložek je dokonce negativní úroková sazba, takže banky jsou schopné si prostředky, které následně samy půjčují, vypůjčovat s negativní úrokovou sazbou.

Na čem ale v takovém případě banka vydělá?

Obecně řečeno, klasické podnikání banky vypadá tak, že banka přijímá vklady, které následně rozpůjčuje ve formě úvěrů. To, co banka vydělává, je pak jakýsi úrokový diferenciál, úroková marže mezi tím, co musí vyplatit na vkladech, a tím, co dostane z úvěrů. Pokud je banka schopná si depozita sehnat za negativní úrokovou sazbu, tak je logicky schopná negativní úrokovou sazbu poskytnout i na straně úvěrů.

Česko čeká ekonomické zpomalení, v průmyslu už se propouští, upozorňuje ekonom Marek

sinfin.digital