Analýzy kostí z olomouckého kostela svatého Štěpána pomohou odhalit podobu přemyslovských knížat

27. srpen 2019

Další expertizy potvrdily předpoklad archeologů, že kosti ze sarkofágu v olomouckém kostele svatého Štěpána pravdědobnobně patří Přemyslovcům. Svědčí o tom aktuální výsledky radiokarbonového průzkumu Archeologického ústavu Akademie věd. Vzácné, tisíc let staré ostatky patří podle historiků přemyslovským knížatům Otovi I., Otovi III. a jejich rodinným příslušníkům.

„Ta pravděpodobnost se zvýšila,“ říká spokojeně Jan Frolík z Archeologického ústavu Akademie věd hned poté, co dostal do ruky výsledky radiokarbonového průzkumu. Kosti ze zazděného výklenku sakristie vyzvedli archieologové před rokem. Spolu s olomouckými knížaty Oty I. A Oty III. by měly být také jejich manželky a synové.

Farář Přemysl Hanák otevírá schránu s ostatky olomouckých Přemyslovců

„Pět spadá do toho jedenáctého a dvanáctého století, ale v zásadě pracujeme se správným souborem. Je tam jedna žena určitě, druhá pravděpodobně. Manželky Oty I. i Oty III. byly mimomoravské, takže to bychom měli poznat. Zároveň s tím bychom rádi zkusili analýzu DNA. Jsou-li to Přemyslovci, tak by měli mít kvalitní stravu,“ přibližuje Frolík.

Výsledky analýzy DNA by měl mít Jan Frolík k dispozici zhruba za čtyři měsíce. Tím by se jasně měla prokázat příbuznost moravské a české větve Přemyslovců.

Ota I., který vládl Moravě z Olomouce, měl přízvisko Sličný. Jestli byl opravdu pohledný by měly prokázat 3D rekonstrukce podob Přemyslovců. „Ty lebky už jsou nafotografovány tak, aby bylo možné udělat počítačovou 3D rekonstrukci,“ říká Frolík.

Vzácné jsou i schrány, ve kterých byly ostatky pravděpodobných Přemyslovců uložené - stříbrná a malovaná dřevěná. Obě teď procházejí nákladným restaurováním, potvrzuje Simona Jemelková z olomouckého Muzea umění. „Ta cínová schrána byla v minulosti poškozena zřejmě nějakým zásahem vandalů nebo zlodějů. Víko bylo rozříznuté, byla mechanicky poškozena nějakými dláty,“ popisuje Jemelková.

Pokud se potvrdí, že jde o kosterní pozůstatky vládnoucích Přemyslovců v Olomouci, bude to podle Simony Jemelkové skvělá zpráva nejen pro Olomouc. „Tím se uzavře jeden kamínek z celé té mozaiky průzkumu českého vládnoucího rodu Přemyslovců,“ uzavírá Jemelková.

Zpět do Olomouce by se zatím stále pravděpodobné ostatky olomouckých Přemyslovců měly vrátit po novém roce. Na jaře by pak návštěvníci mohli vidět zrestaurované sarkofágy Přemyslovců v Arcidiecézním muzeu.

autor: bam
Spustit audio

Související