Hlavní obsah

Kindlovi za rozhodování v kauze Diag Human přiřkl soud odměnu tři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal v úterý někdejšímu proděkanovi plzeňské univerzity Milanu Kindlovi více než třímilionovou odměnu za rozhodování v arbitrážním sporu České republiky s firmou Diag Human. Verdikt zatím není pravomocný. Ze tří rozhodců v kauze už v minulosti stejnou částku vysoudil někdejší prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Třetí rozhodce Jiří Schwarz zatím neuspěl.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Kindl

Článek

„Soud dospěl k závěru, že žaloba je po právu, a pokud tedy má znovu rozhodovat po rozhodnutí odvolacího soudu, tak své rozhodnutí založil na právním posouzení, že vzhledem k tomu, že smlouva s účastníky byla shledána jako neplatná, nastupuje bezdůvodné obohacení,“ odůvodnila verdikt soudkyně Šárka Henzlová.

Žalovaná strana, tedy ministerstvo zdravotnictví, se podle ní bezdůvodně obohatila tím, že Kindl pro ni vykonal práci, za kterou ale nedostal zaplaceno.

Kindl se žalobou domáhal zaplacení 3 092 143 korun s úrokem. Podle něj mu byla tato odměna slíbena již v roce 2013, stát mu ale nezaplatil. Obvodní soud dal bývalému předsedovi rozhodčího senátu v kauze Diag Human za pravdu a celý jeho nárok uznal. Proti verdiktu se ale odvolalo ministerstvo zdravotnictví.

Se státem se o vyplacení odměny soudili také další dva arbitři z kauzy Diag Human Petr Kužel a Jiří Schwarz. Bývalý předseda Hospodářské komory Kužel loni v říjnu spor pravomocně vyhrál. Ministerstvo zdravotnictví mu musí zaplatit přes tři miliony. Úřad již uvedl, že se proti rozsudku dovolá k Nejvyššímu soudu. Schwarz se svou žalobou neuspěl.

ANO proti vyplacení odměny

Firma Diag Human se s Českem řadu let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila.

Usnesení odůvodnila tak, že věc již byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají právní účinky.

Rozhodci Schwarz, Kindl a Kužel poslali v květnu 2016 členům vlády dopis, ve kterém uvedli, že se na zaplacení odměny dohodli s bývalým ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Podle ministerstva měli dostat celkově 18,5 milionu, polovinu z toho od státu.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s vyplacením peněz souhlasil, proti byli ale další členové vlády z hnutí ANO. Arbitři se následně začali soudit.

Kindl byl v roce 2009 jedním z aktérů plagiátorské aféry Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, po které rezignoval na post jejího děkana.

Reklama

Výběr článků

Načítám