Chátrající Mašínův statek bude opraven a připomene památku třech odbojů

Sdílejte článek
Chátrající Mašínův statek bude opraven a připomene památku třech odbojů

„Nepůjde pouze o odboj Mašínů, ale musíme si připomínat odboj všech. Cílem vybudování tohoto památníku je seznámení nové generace s tím, co se tehdy dělo. Dnešní doba nasvědčuje tomu, že v naší zemi není vše v pořádku, když máme premiéra estébáka a prezidenta zdevastovanou trosku.“ Taková byla úvodní řeč Zdeňky Mašínové, dcery generálmajora a člena protinacistického odboje Josefa Mašína, na tiskové konferenci a prezentaci záměru vybudování památníku tří odbojů na rodném statku v Lošanech, které se zúčastnila i Asociace soukromého zemědělství ČR.

Rodný statek v Lošanech ukradli komunisté Mašínovi již v roce 1956. Teprve v roce 2018 se Zdeňce Mašínové podařilo vysoudit zdevastovaný statek zpět. Ve stejném roce byl založen spolek, který usiluje o to, aby byl na tomto místě vybudován veřejně přístupný Památník třem odbojům. Ten bude uchovávat poděkování, odkaz a památku Josefa Mašína a celé jeho rodiny, která přinesla velké oběti v boji za vlast, svobodu a demokracii.

Předseda spolku Mašínův statek a spisovatel Jiří Padevět řekl: „To, jak statek vypadá, je ostuda České republiky.“

Projekt samotného budování a oprav si vzal na starost architekt a pedagog Tomáš Hradečný z Fakulty architektury ČVUT formou studentských semestrálních a diplomových prací. Současná podoba projektu a jeho realizace spočívá v obnově celého areálu statku, který sestává z rodného domu generálmajora Josefa Mašína, pietní zahrady a trvalé expozice s provozním zázemím hospodářské budovy. Součástí areálu je i ovocný sad a dvůr. Sám architekt dodal, že památník má být především uchováním paměti a připomínkou minulosti.

Petr Blažek, historik a místopředseda spolku Mašínův statek uvedl, že si váží podpory Asociace soukromého zemědělství, neboť soukromí zemědělci vědí, co to znamená kolektivizace venkova. „Komunisti nedali na ekonomické ohledy. Jejich cílem bylo zmocnit se majetku a rozvrátit vztahy, které fungovaly po staletí,“ dodal Blažek.

O prezentaci záměru vybudování památníku na lošanském statku byl velký zájem a organizátory velmi mile překvapil. Návštěvníci akce v Centru současného umění DOX zaplnili sál, přilehlou expozici architektů i vstupní prostory. Mezi účastníky se objevili i bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Michal Horáček nebo režisér Tomáš Mašín, vzdálený příbuzný Ctirada a Josefa Mašína. Na tiskové konferenci byla vyzdvihnuta i jména zúčastněných - Vladimíra Hradce, přítele Ctirada Mašína, a Ludmily Zouharové, dcery Václava Švédy, který byl členem odbojářské skupiny bratří Mašínů.

Na závěr tiskové konference poprosil 2. místopředseda spolku Jiří Klepsa o příspěvek ty, kterým není Mašínův statek lhostejný.

Číslo účtu veřejné sbírky a podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.masinuvstatek.cz.

Karolína Mašková, referentka mediálního oddělení ASZ ČR


Přečteno: 371x
Katalog farem