Patera Toufara připomene v Zahrádce zvon

Patera Toufara připomene v Zahrádce zvon
27. srpna 2019 Události

Kostel svatého Víta v Zahrádce bude mít po více než 40 letech zvon. Ponese jméno Josef, na památku faráře Josefa Toufara, který byl ubit komunisty. V městečku, jenž bylo později zatopeno, strávil farář několik let života.

"Zahrádka byla jeho prvním působištěm. Byl v ní od roku 1940 do roku 1948, takže tam zanechal velkou stopu. Jsou i pamětníci, kteří na naše setkání přicházejí a vzpomínají na něj. Říkali jsme si, že by bylo pěkné ho připomenout i trvale v tomto místě tím, že bychom jeho jménem pojmenovali zvon, který nyní pořizujeme," přiblížil Proglasu zástupce Spolku přátel Zahrádky Jan Čihák.

Jan Čihák dále objasnil, proč zrovna tento rok se Spolek rozhodl pro zařízení zvonu. "Na letošek připadá 800. výročí  první písemné zmínky o Zahrádce. Ta se váže k roku 1219, kdy král Přemysl Otakar I. věnoval obec Vyšehradské kapitule jako náhradu za drahocenný ornát, který si přisvojil. U příležitosti tohoto jubilea přišla paní Lhotková, což je potomek zahrádeckých rodáků, s nápadem, že by bylo pěkné toto výročí trvale připomenout takovýmto počinem." 

Peníze na nový zvon se sešly ve veřejné sbírce. Spolek Přátel Zahrádky získal celkem 400 tisíc korun na jeho výrobu. Postará se o ni zvonařství Manoušek. "Potřebujeme přitom ještě opatřit asi 30 až 50 tisíc korun na doplnění elektroinstalace," doplnil Jan Čihák. Pokud půjde vše podle plánu, tak by měl být zvon požehnán a pověšen v sobotu 26. října. Žehnání by měl provést královehradecký biskup Jan Vokál.

Zahrádecký kostel přišel ve své historii o zvony nejméně čtyřikrát. Dvakrát se roztavily při velkých požárech v 18. a 19. století. Následovaly konfiskace a rekvírování při obou světových válkách. Po druhé světové válce byl do Zahrádky zapůjčen zvon z nedalekého Ježova. Když se tedy obec v polovině 70. let rušila, vrátil se opět do Ježova. Kostel byl také dlouhou dobu uzavřený. Interiér chrámu není běžně přístupný ani v současnosti. Je možné jej navštívit v rámci akcí Národního památkového ústavu či Spolku Přátelé Zahrádky.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony