Jan Hirt do CCC, Gilbert do Lotta Soudal a další velké přestupy

nabor

Po chvilkové odmlce přinášíme souhrn všech důležitých přestupů v profi pelotonu. A mluvíme tu o velkých jménech, o jezdcích, kteří vyhráli monumenty, bojují o nejvyšší příčky na Grand Tours nebo jsou možná největšími talenty své generace.

Dva vítězové monumentů jdou do Lotto Soudal

Belgický tým získal do svých řad velmi zvučná jména. Mezi lety 2009 a 2011 už jejich barvy hájil. V sezóně 2011 navíc zkompletoval Ardenský triptych, kdy vyhrál Amstel, Valonský šíp i Lutych-Bastogne-Lutych. K tomu připočtěme i prvenství na Kolem Flander, Paříž-Roubaix, Kolem Lombardie a titul Mistra Světa. Řeč není o nikom jiném než o Philippu Gilbertovi.

Druhého závodníka zdobí výhry na Paříž-Roubaix a Milán-San Remo nebo hned deset vítězných etap na Vueltě. Je to John Degenkolb z Německa.

Oba pojí velmi podobný důvod k přestupu. Ani jeden se nedostal do nominace na Tour de France a rozhodli se opustit svého současného zaměstnavatele. U Gilberta je přestup do Lotta trochu překvapivý, jelikož se mluvilo více o týmech jako Cofidis, ale zkušený Belgičan si vybral domácí tým a podepsal tříletý kontrakt a v pelotonu bude i ve 40 letech. John Degenkolb bude barvy nového týmu hájit dvě sezóny.

Tým navíc podepsal novou smlouvu i se spolehlivým domestikem Frederikem Frisonem na dva roky.

Dvě velké postavy Gira do CCC

Letos na Giru byl klíčovým mužem pro Miguela Ángela Lópeze v posledním týdnu, stejnou úlohu zastával i rok předtím. V sezóně 2017 se vyšplhal na 12. příčku celkově, tehdy ještě v barvách prokontinentálního týmu CCC Sprandi Polkowice. Po dvou letech v Astaně se rodák z Třebíče Jan Hirt vrací do sestavy CCC, která od té doby poskočila do World Tour a pro příští rok výrazně posiluje. Podepsal smlouvu na dva roky.

Na letošním Giru to byl pravděpodobně nejaktivnější jezdec. Kdykoliv ucítil jen malinkou šanci na vítězství, zkusil ji využít a v etapě do San Giovanni Rotondo slavil. K tomu spousta další skvělých výsledků, včetně dvou výher na Tour of the Alps, mu vynesla první kontrakt ve World Tour. Mluvíme o Faustu Masnadovi. Rodák z Bergama bude další dva roky hájit barvy CCC.

Deceuninck-Quick Step si pojistil klíčového závodníka, odejde Vakoč?

Ukazuje se to jako čím dál tím oblíbenější. Pojistit si mladého závodníka dlouholetou smlouvou. Odstartoval to Egan Bernal a jeho pětiletý kontrakt s INEOSem. Po něm to byl Tadej Pogačar a UAE Team Emirates. Nyní je to Remco Evenepoel, jeden z největších talentů za dlouhé roky, který dostal v Deceunincku smlouvu na 4 roky.

Objevily se i první spekulace o možné budoucnosti Petra Vakoče, který je nově spojován s týmem Bora-hansgrohe.

Velké hvězdy do Bahrainu?

Teď jedna z čerstvých spekulací. Tým Bahrain-Merida zatím během přestupového období přivedl jen Mikela Landu. Ve spojení se sestavou se ale skloňují další jména. Lídrem do hor by mohl být Wout Poels z INEOSu. Na roviny a jako silniční kapitán by to mohl být Bernhard Eisel, ale bezpochyby největším jménem je mistr světa z roku 2011 Mark Cavendish.

Mark Cavendish
Mark Cavendish

Držitel rekordu v hodinovce do NTT

Nejprve MTN, poté Dimension Data a od příštího roku NTT, ale stále jeden tým. Ten je letos na přestupovém trhu velmi pasivní, ale povedlo se jim ulovit už jednu velkou rybu. Nově bude jejich dres oblékat držitel rekordu v hodinovce Victor Campenaerts. Belgičan podepsal tříletou smlouvu.

Bora získala objev Tour

O kvalitách Lennarda Kämny v časovce se tak nějak vědělo, ale co předváděl na Tour de France v horách, tím udivil celý svět. V horách jezdil s Yatesem a Nibalim, čímž si vysloužil dvouletý kontrakt v Boře.

Další změny v Astaně

Zatímco jiné týmy jsou na přestupovém trhu relativně v klidu, v Astaně je opravdu živo. Do nové sezóny s týmem vstoupí i Rus Alexandr Vlasov z Gazpromu, který podepsal dvouletou smlouvu.

Astaně se povedlo prodloužit smlouvu s důležitým klasikářem a rovinářem Laurensem De Vreesem o jeden rok. Co je pro tým důležitějším je dvouletý kontrakt pro Dána Jakoba Fuglsanga.

Astana ale také o důležité muže přijde. Davide Ballerini, zlatý medailista z Evropských her, odchází do Deceunincku-Quick-Step, kde podepsal na dva roky. Citelnější ztráta bude Magnus Cort, kterého zlákala nabídka EF Education First. V americkém týmu podepsal na dva roky.

Další přestupy, prodloužení smluv a spekulace

Tučně zvýrazněné jsou přestupy, kurzívou spekulace a bez zvýraznění prodloužení smlouvy.

 

Dřívější přestupy:
Vítěz Gira d’Italia 2017 bude závodit za tým Jumbo-Visma
Blesk z čistého nebe
Přestupové kolo se točí naplno
Přestupové bomby byly odpáleny!
Přestupový kolotoč se dostává do obrátek
Překvapivé ticho na přestupovém trhu