Jak se Sýrie vrací do téže řeky

Pamětníci si možná vybaví, že syrská občanská válka začala v březnu 2011 jako výbuch nespokojenosti sunnitských venkovanů v oblasti Dar‘á.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v syrském Idlibu

Boje v syrském Idlibu | Zdroj: ČTK/AP

Tuto oblast na jihu Sýrie Asad už zpacifikoval, nebo se to přinejmenším zdálo. Teď to vypadá, že se tam věci rozbíhají nanovo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Sýrie vrací do téže řeky

Po létech vyčerpávajících bojů se před více než rokem v Dar‘á opět ujala moci centrální vláda v Damašku, i když za určitých podmínek. Například se mohla vrátit část uprchlíků z Jordánska a otevřely se hraniční přechody s touto zemí.

Ve městě Dar‘á má vlát syrská vlajka, ale v ulicích nebudou vidět vládní jednotky. Do města se měli vrátit vládní úředníci a ujmout se řízení záležitostí, jako jsou školy a soudy, do oblasti měla začít proudit pomoc. Vláda měla také propustit tisíce vězněných příslušníků opozice.

Tyto cíle se podařilo naplnit jen z části. Většina vězňů není na svobodě, obnova je pomalá a struktury, jako jsou školy a soudnictví, provozují spíše vůdcové místních klanů a další uznávané osobnosti, nikoli vláda.

S prstem na spoušti

Klid v oblasti mělo zajistit nejen složení zbraní ze strany povstalců a komplementární záruky ze strany vlády, ale i další opatření – tuto část pomohla dojednat Moskva a měla ji i garantovat. V oblasti se pohybují ruské jednotky, část pravomocí převzal 5. armádní sbor, který pomáhali sestavit Rusové za účasti těch povstaleckých skupin, které přistoupily na příměří a umožnily návrat vládních sil.

Moskva také měla zaručit, že se v oblasti neusadí libanonský Hizballáh a další proíránské jednotky. Tato opatření samozřejmě zajímají i Jordánsko a také nedaleký Izrael. Příslib udržení proíránských sil Asad ani Putin nedodrželi. Navíc se na místo zmíněného 5. armádního sboru snaží protlačit 4. obrněná divize, které velí Mahir Asad, mladší bratr Bašára Asada.

Zatčení, unesení, nezvěstní. Informace o více než 100 tisících Syřanech nelze ověřit, říká tajemnice OSN

Číst článek

V oblasti dochází stále častěji k ozbrojeným rozmíškám mezi vládou a částí místních, mezi kterými je stále rozptýleno množství menších zbraní. Nedůvěra, případně i nenávist k vládě, Asadovi, šíitům nebo Íránu je stále velká.

Syrská vláda a její šíitští spojenci tvrdí, že tyto přestřelky i bombové atentáty způsobují sunnitští arabští povstalci v zájmu Izraele. Naopak nespokojení sunnité tvrdí, že za rozmíškami stojí Mahir Asad, který chce dokázat, že 5. sbor na situaci nestačí a získat v oblasti větší vliv.

Zpátky na začátek?

Část místních sunnitů si také stěžuje, že vládní tajná služba už opět zatýká a mučí místní lidi, zejména takové, které stojí v cestě vládě a jejím spojencům. Místní si také stěžují na vynucené „pošíitšťování“ veřejného života nebo nucené odvody do armády – a případné odvelení k bojům s povstalci na severu Sýrie v Idlibu.

Syrské a ruské zdroje zas informují o obnovení ozbrojeného boje, nebo, jak říkají, teroristických útoků na vládní i ruské cíle. Objevily se také hrozby vůči těm z místních, kdo údajně příliš vycházejí vládě vstříc. Situace je také proměnlivá podle toho, jak velký vliv si bývalé povstalecké síly v tom kterém místě udržely. 

Jih Sýrie, zdánlivě žijící již rok v míru, je tedy mimořádně třaskavý, a to jak kvůli lokálnímu napětí mezi vládou a dosavadní opozicí, tak i kvůli tomu, že ze země se stalo náhradní bojiště Íránu proti Izraeli a případně i Jordánsku a dalším arabským sunnitským zemím.
Pozornost je nyní upřena k Idlíbu, kde se syrská vláda s ruskou pomocí snaží obsadit poslední povstalecké území, ale dění na opačné straně Sýrie není o nic méně důležité.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Jan Fingerland Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme