InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plán stavět věznici na Všechově je u ledu

Bývalá letištní dráha na Všechově. , Autor: Vít Řezáč

Bývalá letištní dráha na Všechově.     Autor: Vít Řezáč

TÁBOR – Ještě v lednu při své první a poslední návštěvě táborské radnice stál náměstek Vězeňské služby ČR Simon Michailidis tvrdě za projektem výsavby věznice na všechovském letišti. Budou prý trpělivě přesvědčovat a odpůrci si zvyknou. Jak to vypadá, přehodnotit své záměry a zvykat si na novou situaci budou muset hlavně na vedení spravedlnosti a vězeňství. Lidé v Táboře, na Všechově, v Zahrádce, Dražicích, Balkově Lhotě a dalších obcích, jakož i sedm tisíc petentů proti výstavbě, si mohou oddechnout. Věznice na okraji Tábora zřejmě nebude. Alespoň ne v dohledné době.

 

V České republice je v současné době 35 věznic, deset z nich je vazebních. "Aktuálně nebudeme stavět žádnou novou věznici," informoval v tisku koncem července generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. Nové věznice se tedy stavět nebudou, přestože ty staré jsou přeplněné. Trend je nyní jiný. Vězeňská služba chce rozšiřovat současná zařízení tak, aby se do nich vešlo dalších 400 vězňů.

Táborská radnice podle starosty Štěpána Pavlíka začíná oprašovat staré projekty na zřízení sportovní a rekreační zóny na bývalém všechovském vojenském letišti. Jak starosta konstatoval, zájem už projevilo několik sportovních organizací a spolků. I to ovšem bude běh na dlouho trať.

Aby se ministerstvo spravedlnosti, potažmo vězeňská služba definitivně rozžehnala se záměrem na novou věznici na Všechově, bude nutné především uskutečnit zásadní krok. Pozemky na letišti v současné době většinově patří právě vězeňské službě. Vedení táborské radnice tedy musí vyvinout patřičný tlak, aby je získalo do svého majetku. Teprve poté bude možné zde něco budovat, protože zatím se tu sportovní aktivity odehrávají de facto načerno.

A že se ministerstvo tak rychle vzdalo svého záměru na výstavbu nové věznice? Že by se dalo přesvědčit sedmi tisíci podpisy pod peticí a odmítavým stanoviskem radnice, tom se dá pochybovat. Skutečnost bude zřejmě pragmatičtější. Peníze. Rozpočet ministerstva spravedlnosti bude totiž pro příští rok krácen nejméně o pět procent, přiznala ministryně spravedlnosti Marie Benešová. A škrtit penězovod pro ministerstvo spravedlnosti se podle všeho bude i v příštích letech.

Víc na toto téma přináší i dnešní Týdeník Táborsko.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    to poklesla kriminalita takovou měrou, že není třeba stavět další nápravná zařízení ? Kdyby tomu tak bylo, bylo by to výborné.
    Ondřej Soběslavský

    Vloženo 28.8.2019 22:28:44

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jsem pro věznici Všechov, jasná volba. A prosím, už ne žádné sportovní areály ala cyklisté a spol. Když už nebude věznice, ač si myslím, že je to jenom vábnička na uklidnění horkých hlav, tak jsem pro to, aby na letišti bylo postavno letiště. Přímo se to nabízí, rovná krásná plocha, návětrná, bez stromů. Možná by tam šlo ještě postavit solární elektrárnu, megavelkou, protože je jich velmi málo a slunce je moc. ta nevyužitá tráva hyzdí okolí Tábora, takové křemíkové panely, to by byla krása. Všechovští a z okolí by jásali nad osvícenským jednáním radnice, a při placení elektřiny by zase brečeli, že dotace na solár kurví ceny. Takže, je jasné, že věznice vítězí.

    Vloženo 28.8.2019 11:08:31

  • Anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Je možné někde podepsat petici pro výstavbu věznice?

    Vloženo 28.8.2019 09:29:04

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Mám ten samý názor, uchlácholit na chvíli veřejnost, nic víc. A když se nebere zřetel na petice občanů, tak proč se uskutečňují? A od kdy vlastně letiště Táboru nepatří?

    Vloženo 28.8.2019 09:06:36

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To je pouze klid před bouří. V Měšicích se také začala přeložka stavět ze dne na den a co kolem toho bylo keců! Staví se a je klid i když se vytrhaly kolíky. Podobné to bude i tady. A pragmatičtější skutečnost že věznice nebude že je nedostatek peněz? Omyl! Pokud potřebuji postavit dům a vlastním parcelu, tak nemá logiku kupovat parcelu jinou nebo jí prodávat. Hlavně když nemám peněz nazbyt! Radnice může klidně oprašovat co chce. Třeba skříně, stoly nebo sekretářky. A radnice že bude vyvíjet patřičné tlaky? Možná tak jedině na velké straně. Už tam vidím ty sportovní a rekreační zóny, když všichni smrdí korunou! Tento článek s vyjádřením starosty slouží tedy pouze k odvedení pozornosti občanů.

    Vloženo 28.8.2019 08:19:34

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace