Na nádraží v Moldavě je cvrkot, opravuje se tu probořená střecha
Na moldavském nádraží se opravuje střecha cestující musí dbát zvýšené opatrnosti. Foto: Ilona Kaulfuss
Litvínov

Moldava – Romantické a obvykle velmi tiché nádraží na Moldavě ovládl před několika týdny čilý ruch. Budovu obsadili pracovníci stavební firmy. Dávají do pořádku střechu, která už byla ve velmi špatném technickém stavu a na několika místech se dokonce propadla. Zejména po loňské zimě s velkou nadílkou sněhu. Kolem komínů, kterých je na budově hned dvaadvacet, zatékalo a trámy tu byly prohnilé. Stačilo pak větší množství sněhu a trámy tíhu neudržely.

Vzhledem k nebezpečí úrazu byly vchody do bočních prostor nádraží, kde se na několika místech střecha propadla, zaslepené. Pro cestující byl pro případ nepřízně počasí ponechaný k dispozici pouze vestibul. Nádraží, které obec získala do majetku v roce 2016, je zapsané na seznamu kulturních památek. Opravy střechy proto muselo vedení Moldavy nejdříve projednat s památkáři.

„Práce jsme zadali firmě Luňák střechy z Dubí,“ uvedl starosta Michal Cuc a poznamenal, že je s přístupem firmy spokojený. „Jsou šikovní a využívají různé technické možnosti. Jsme zhruba v půlce a počítáme, že by práce mohly být dokončené do 14 dnů.“ Podle starosty jde o nejnutnější zabezpečení střechy, aby nedocházelo k jejímu dalšímu chátrání. Cuc doufá, že se obec vejde do půl miliónu korun. „Byly vyměněné zničené trámy, kus za kus, s dodržení tvaru i velikosti a střecha opravená v místech, kde se propadla. Památkáři práce průběžně kontrolují, takže probíhají, jak mají. Už se tady byly dvakrát podívat a je s nimi dobrá spolupráce,“ informoval starosta.

2808nadrazi2

Pro cestující je otevřený jen vestibul. Vchody do bočních prostor byly zaslepené. Foto: Ilona Kaulfuss

Na jednom ze zastupitelstev se projednávala možnost některé z komínů zrušit, případně zkrátit, protože ztratily svoji původní funkčnost a jejich údržba je poměrně náročná. Podle Michala Cuce jsou ale památkáři proti a nedovolí zrušit ani měnit žádný z komínů. „Musíme tedy nechat zpracovat projekt na jejich opravu a zažádat o dotaci. Komíny bude nutné opravit, svázat, omítnout, oplechovat, aby kolem nich dál nezatékalo.“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru