Silničáře na Vysočině povede bývalý starosta Velkého Meziříčí Necid

  8:48
Krajská správa a údržba silnic Vysočiny bude mít od září nového šéfa. Krajští radní do funkce jmenovali Radovana Necida. Bývalý starosta Velkého Meziříčí vystřídá dosavadního ředitele Jana Míku, který organizaci vedl od roku 2009.

Radovan Necid je bývalým starostou Velkého Meziříčí. Po sporech ve vedení města v září 2017 rezignoval. | foto: Radek Laudin, MF DNES

„Úkolem nového ředitele bude především dále rozvíjet fungování krajské správy silnic, plánovitě snižovat materiálovou a energetickou náročnost provozovaných technologií a budov. Důležité je úspěšně dokončit už zahájené projekty,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek.

Dvaapadesátiletý Necid je jako krajský zastupitel za ODS členem dopravní komise a podniká v realitách. V čele Velkého Meziříčí stál od roku 2010. Ve volbách uspěl i podruhé, ale v září 2017 na svůj post rezignoval. V loňských komunálních volbách jako lídr kandidátky To pravé Meziříčí dovedl uskupení opět k jasnému vítězství, skončil však v opozici, když koalici vytvořily jiné strany.

„Nechci dělat revoluci, spíš evoluci. Krajská správa silnic je dobře řízená a má pevné kořeny. Důraz chci dát hlavně na údržbu našich komunikací,“ uvedl Necid.

Nástup do funkce pro něj znamená i konec s politikou na krajské úrovni, kde působí jako zastupitel. „Pokud jde o komunální politiku, setrvám jako zastupitel města Velké Meziříčí,“ řekl Necid.

Opustí i své podnikání v realitách. „Dohodl jsem se s panem hejtmanem, že dokončím jen několik započatých projektů,“ dodal.

Jan Míka půjde do důchodu. Další spolupráci se ale nebrání

Krajská správa a údržba silnic zaměstnává v současné době 707 lidí a v roce 2019 hospodaří s rozpočtem 1,3 miliardy korun.

Odcházející ředitel krajských silničářů na Vysočině Jan Míka.

Odcházející ředitel Jan Míka spolu s exnáměstkem hejtmana Liborem Jouklem (ČSSD) čelil do loňského roku obvinění kvůli údajně předraženému nákupu 28 sypačů z roku 2009. Okresní soud v Jihlavě loni v srpnu oba zprostil obžaloby.

Joukl nyní pracuje ve vedení krajské správy a údržby silnic jako jeden z náměstků.

Míka by mohl v září nastoupit do penze. „Ale nebráním se další spolupráci, například v rámci dohody o provedení práce při předání funkce. Teprve se ale o tom s novým panem ředitelem budeme bavit,“ dodal Míka.