Krajský soud se bude zabývat stížností Švachuly na trvání vazby

28.08.2019 10:06

Krajský soud v Brně se bude zabývat stížností na trvání vazby u bývalého radního městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je s dalšími devíti lidmi obviněný v kauze manipulací se zakázkami na radnici Brno-střed. Švachulu ponechal ve vazbě Městský soud v Brně, proti čemuž podal Švachula stížnost. ČTK to dnes řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková. Dozorující státní zástupce kauzy Radek Mezlík ČTK řekl, že do března příštího roku by mělo být skončené přípravné řízení. Případ potom může dospět k podání obžaloby.

Krajský soud se bude zabývat stížností Švachuly na trvání vazby
Foto: repro Youtube.com, tan
Popisek: Otevření brněnské tržnice se v roce 2017 účastnil i politik Švachula (vlevo)

Razie policie se na radnici Brno-střed uskutečnila v březnu. Tehdy policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Později obvinila desátého muže. Pět lidí skončilo ve vazbě, tři už jsou venku a zůstávají v ní Švachula a podnikatel Petr Kalášek.

O ponechání Švachuly ve vazbě rozhodl městský soud v úterý. „Obviněný si proti tomuto rozhodnutí podal stížnost. O stížnosti jako opravném prostředku bude rozhodovat nadřízený soud, v tomto případě tedy Krajský soud v Brně,“ uvedla Hovorková.

Podle Mezlíka vyšetřování pokračuje. „Byli vyslechnutí obvinění, svědci, vyhodnocujeme materiály. Přípravné řízení musí skončit do roka od uvalení vazby, což připadá na březen příštího roku,“ řekl Mezlík. Pak může vést kauza například k podání obžaloby, dodal.

Policie se při razii zajímala především o investiční zakázky. Odbor spadal pod Švachulu v minulém volebním období, kdy byl místostarostou. V tomto volebním období byl radním, zastupitelstvo ho ale odvolalo a on pak složil mandát. Vedoucím investičního odboru byl bývalý místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin, který už je z vazby venku stejně jako podnikatelé Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Švachulu a Liškutina po provalení kauzy vyloučilo hnutí ANO ze svých řad.

 

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…