510. výročí ulití zvonu Augustin oslaví hradečtí zvoníci ceremoniálem v dobových kostýmech

28. srpen 2019 10:15

Dne 28. srpna slaví svůj svátek Augustin. Jméno vzniklo podle latinského slova augustus (vznešený, majestátný). A tak není divu, že naši předci dali majestátnému a impozantnímu zvonu, který je zavěšen v útrobách Bílé věže v Hradci Králové, jméno Augustin. A to na počest světce stejného jména. 

Čtěte také

Tento den si budou v Hradci Králové připomínat také 510. výročí od ulití tohoto zvonu mistrem zvonařem Ondřejem Žáčkem a upozorní na zvláštní profesi, která je neodmyslitelně se zvony spojena. Profesi zvoníka.

Vyvrcholením oslavy bude „Ceremoniál zvoníků“, který se uskuteční před slavnostním zvoněním na zvon Augustin.

V 17 hodin projde od Adalbertina k Bílé věži průvod hradeckých zvoníků v renesančních kostýmech. K tomuto průvodu se může připojit také široká veřejnost.

Den zvoníků v Hradci Králové. Ceremoniál zvoníků v renesančních kostýmech

Poté bude následovat ceremoniál, kdy zvoníci obdrží povolení ke zvonění a při této příležitosti bude před cechovní korouhví a ferulí pasován nový zvoník zvonu Augustin. V 18 hodin pak proběhne zvonění.

Jde o jedinečnou událost, jelikož hradečtí zvoníci jsou jediní v České republice, kteří zvoní v dobových kostýmech.

Hradečtí zvoníci jediní v republice zvoní v dobových kostýmech

Přijďte se na chvíli vrátit v čase do doby renesance, prožít zajímavé okamžiky společně se zvoníky zvonu Augustin a poslechnout si hlas třetího největšího zvonu České republiky.

Při této příležitosti bude k dispozici i příležitostní razítko se symbolem zvonu Augustin, a to na České poště č. 1 v Hradci Králové.

Bílá věž v Hradci Králové se stala dominantou tohoto města. Stojí v jeho samotném centru, na jihozápadní straně Velkého náměstí v nadmořské výšce 244 m nad mořem. V sousedství se nachází katedrála svatého Ducha a přímo na věž navazuje kaple svatého Klimenta. Jedná se o 72 m vysokou renesanční věž, postavenou v roce 1574 z milodarů měšťanů, na kterou vede 226 schodů. Stavebním materiálem se stal hořický pískovec. O sedm let později byl do jejích útrob zavěšen zvon Augustin, který je 169 cm vysoký, má 2,06 m v průměru a váží zhruba 8 tun. Jde tak o třetí největší zvon České republiky.

autor: baj | zdroj: Hradecká kulturní a vzdělávací společnost
Spustit audio