Pan Nedoceněný, který do té doby vždy pouze kryl záda Čiliakovi. Šance se chopil a z brankoviště Komety postupně vystrnadil dvojici Marka Langhamera a Libora Kašíka. Jenže před startem play-off se vrátil Čiliak a Vejmelka zase utřel nos. „Mrzelo mě, že ve vyřazovací části jsem nedostal šanci,“ přiznal Vejmelka, který podával stabilní výkony, ale klíčovou fázi sezony proseděl na lavičce. „Bylo to těžké, ale ke každému duelu jsem přistupoval stejně,“ doplnil třiadvacetiletý gólman.

A lepší vyhlídky nemá ani v nadcházejícím ročníku, jelikož Čiliak zůstává. „V mých očích je důležité, že Marek s námi prodloužil smlouvu. A post jedničky je jasný,“ řekl brněnský trenér Petr Fiala.

Proto se nabízí otázka, jakou bude mít Vejmelka trpělivost s pozicí jen dvojky? „Jestli to tak bude, nedovedu si představit, že Karel podepíše další smlouvu. Pokud se mu nenarýsuje post jedničky, je to podle mě jeho poslední ročník v Brně,“ nabídl pohled na situaci hokejový expert Jakub Koreis.

Ilustrační foto.
Při nehodě autobusu se zranily žena a dívka. Kvůli nouzovému brzdění

Vejmelka zatím zůstává v klidu. „V nové sezoně se chci zase o něco zlepšit a odchytat nějaké duely ve vyřazovací části,“ plánoval.

Jenže nároky na zápasovou porci v dresu s erbem Komety si dělá i třetí do party. Brněnský odchovanec Lukáš Klimeš, který se v posledních sezonách vychytal v první lize v brankovišti Přerova.

Loni měl dokonce nejlepší úspěšnost zákroků ze všech brankářů Chance ligy. Proto nešlo čekat. Pětadvacetiletý rodák z Brna dozrál pro šanci v brance Komety. „Cítil jsem, že určitý posun potřebuji, a když to i řeknu naplno, zasloužil jsem si ji,“ pravil Klimeš odhodlaně.

Zároveň si ale uvědomuje, že před ním ční opravdu tvrdá konkurence. „Samozřejmě si nedělám iluze, že se ihned stanu jedničkou Komety, ale chci se o svoje místo porvat. Pak se uvidí,“ sdělil Klimeš.

David Vršecký a Jiří Mičánek si na autodromu v Mostu vyměnili role.
Nejen v Rondu. Mičánek si plácl s Buggyrou a přemítá o závodech v Číně

Jedno je jisté – v brankovišti Komety je přetlak. „To každopádně. Nevím přesně, jaký je plán s Klimešem, jestli ještě půjde do Přerova s tím, že ho Brno podepsalo, aby ho mělo hlavně pod smlouvou,“ uvažoval Koreis.

Nebo si Kometa jistí zadní vrátka v případě, že Vejmelka se neuspokojí s pozicí dvojky a sáhne po něm třeba někdo jiný z extraligy. „Momentálně je to spíš pasé, protože se trh s brankáři v lize uzavřel,“ poznamenal Koreis s tím, že se situace může změnit záhy po začátku ligy.

V tom případě se ale nabízí další rébus. „Bude mít Kometa stejnou důvěru v Klimeše jako ve Vejmelku, který svoje kvality už několikrát prokázal?“ tázal se Koreis.

Souboj o post jedničky Komety
Marek Čiliak
V KHL za Slovan Bratislava:
Odchytané zápasy: 28
Obdržené góly: 83
Průměr obdržených gólů: 3,31
Střely proti: 774
Zásahy: 691
Úspěšnost zákroků: 89,30 %
V extralize za Kometu:
Odchytané zápasy: 8
Obdržené góly: 13
Průměr obdržených gólů: 1,61
Střely proti: 200
Zásahy: 187
Úspěšnost zákroků: 93,50 %

Karel Vejmelka
Odchytané zápasy: 31
Obdržené góly: 70
Průměr obdržených gólů: 2,38
Střely proti: 824
Zásahy: 754
Úspěšnost zákroků: 91,50 %

Lukáš Klimeš
Za Přerov v Chance lize:
Odchytané zápasy: 45
Obdržené góly: 94
Průměr obdržených gólů: 2,13
Střely proti: 1276
Zásahy: 1182
Úspěšnost zákroků: 92,63 %
*Veškeré statistiky jsou pouze ze základní části z minulé sezony.