Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Státní zaměstnanci si polepší o tři procenta, navrhuje Schillerová. Hamáček a odbory chtějí víc

Autor: ČTK - 
28. srpna 2019
11:59

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne růst platů ve veřejné sféře pro příští rok kolem tří procent místo dosud navrhovaných dvou procent. Důvodem je vyšší odhad inflace. Uvedla to dnes Česká televize. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chápe návrh jako vstupní pozici pro jednání, jeho strana bude prosazovat vyšší přidání, sdělil ČTK. Odbory veřejného sektoru podle svého mluvčího Pavla Bednáře dál trvají na požadavku navýšení platů pro většinu pracovníků o osm procent, pro zdravotníky a neučitelské profese o deset procent a pro učitele o 15 procent.

Šéfka státní pokladny minulý týden opakovaně uváděla, že v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s růstem platů o dvě procenta. Takové navýšení označila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) za nedostatečné. Vládní sociální demokraté nejsou spokojeni ale ani se třemi procenty. „Chápu to jako vstupní pozici ministerstva financí o platech. ČSSD bude prosazovat vyšší nárůst,“ napsal ČTK vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Při tříprocentním přidání by podle něj hrozilo, že by řada zkušených příslušníků bezpečnostních složek mohla odejít do civilu.

Odboroví předáci dál požadují přidání o osm procent pro většinu zaměstnanců, pro zdravotníky a neučitelské profese pak o deset procent a pro učitele o 15 procent. Vše chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Znovu usilují také o zrušení nejnižší platové tabulky. Podle Bednáře některé její platové stupně jsou pod hranicí minimální mzdy a stát je musí dorovnávat. Zrušením tabulky a postoupením do vyšší by si tak polepšili třeba pracovníci v kultuře či v sociálních službách, a to zhruba o 3,5 procenta, řekl odborář. „Doufáme, že stejně, jako ministerstvo financí našlo v minulých dnech peníze pro jednotlivá ministerstva, najde je také na navýšení platů,“ řekl Bednář.

Odbory vyzvaly vládu opakovaně k vyjednávání o navýšení platů. Maláčová v pátek uvedla, že by jednání chtěla do dvou týdnů. Termín zatím nepadl. O růstu výdělků ve veřejném sektoru jednala před prázdninami tripartita, znovu se kvůli němu sejde 9. září. Podle předáků tripartitní formát není šťastný a nejdřív by se spolu měli dohodnout zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, tedy za pracovníky odboráři a za stát ministři. Celá tripartita by pak měla diskutovat až o rozpočtu, dodal Bednář.

 

marais ( 1. září 2019 10:59 )

Vyrovnejte už ten rozpočet a přidávejte platy jen o % růstu HDP. Víte, kolik miliard nás stojí jen úroky státního dluhu za 30 sametových let?

petr366 ( 28. srpna 2019 13:26 )

O přeplacené úředníky to se staraj, ale na lidi co se živí vlastníma rukama zvysoka kálí. Ti mohou padat na hubu za pár šupů. Nějak se nám to tu kastuje na šlechtu, jejich lokaje a zbytek jsou polootročtí skoro nevolníci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa