Česká verze English version
Cykloserver.cz

Aktuality

Pozvánka na Plzeňskou MTB 50 Kooperativy

28.8.2019 08:43

Rezervujte si poslední srpnovou sobotu pro horské kolo, vezměte celou rodinu a přijeďte se s prázdninami rozloučit ve sportovním duchu na závody Kola pro život do Plzně!

Bookmark and Share

Stejně jako každý rok, tak i letos báječné dva měsíce prázdnin na konci srpna skončí. To ale není důvod propadat smutku, zavřít se doma nebo dokonce zazimovat kolo. Před námi se otevírá nejkrásnější „babí“ měsíc v roce, kdy sluneční paprsky už tolik nepálí, ale je pořád nádherně a pro cyklisty přichází nejideálnější počasí z celého roku. Měsíc září v termínové listině Kola pro život už tradičně uvádí podnik se zázemím v „městě piva“, který disponuje hravými, technickými, ale ne příliš náročnými závodními trasami v okolí Plzně, s dvojitým výjezdem na vrchol Krkavce. Ty doplní oblíbená vyjížďka po nezávodní trase D – Family jízdě, dětské závody ČT Déčko Junior Trophy na zeleném okruhu parku za Obchodním centrem Plaza a skvělý doprovodný program na stejném místě v zázemí.

 

Závod se již tradičně jede pod záštitou primátora Města Plzeň a doprovází ho celá řada dalších kulturních akcí a tipů na výlety a návštěvy v západočeské metropoli.


Hned úvodem upozorňujeme na jednu zásadní změnu oproti předchozím ročníkům. Kvůli opravě Rooseveltova mostu v centru budou obě závodní trasy startovat výjimečně z parku OC Plaza.


Hlavní závodní trasa B (57 km) patří k těm rychlejším a pohodovějším v rámci celého seriálu. Užijete si všechny typy povrchů, najdete na ní i širší lesní, luční a polní cesty. Její absolvování ale určitě není „zadarmo“. Novinka 2019 na bikery čeká před sjezdem do Krašovic. Sjezd po asfaltové silnici, kterou loni opravily Lesy ČR, průjezd Krašovicemi a následnou jízdu po hrázi rybníka nahradila krásná přírodní lesní cesta, průjezd kolem lomu a sjezd po červené značce částí Svatojakubské cesty.


Kratší závodní trasa C (38 km) je jako stvořená pro bikery a bikerky, kteří si chtějí zazávodit, ale nemají rádi dlouhé štreky. I tak si užijete sjezdy, singltreky, měkké lesní cestičky, ale i technicky náročnější výjezdy.


Po startu vedou obě závodní tratě B i C asi 3 km po silnici do Radčic, kde se pole roztrhá, takže po najetí do terénu se nevytvoří v kopci „špunt“. Následně po polních cestách zamíří do Chotíkova. Odtud se začne trať zvedat a po lesních cestách, leckde přes kořeny a jiné technické úseky vystoupá na plzeňskou dominantu - vrchol Krkavec s rozhlednou v nadmořské výšce 501 metrů. Obě vypsané distance právě sem lákají nejen závodníky, ale také diváky a fanoušky. Kromě toho, že zde uvidí průjezd závodníků hned 2x, mohou také navštívit 18 metrů vysokou rozhlednu z roku 1901 s nádherným výhledem do okolí.


Pak se svižným sjezdem pokračuje až k Záluží. Po dalších 3 km se trasy rozdělí. Kratší Céčko čeká další singletrack a přes louku dojezd do Ledec k občerstvovací stanici. Delší Béčko se vydá přes Horní Břízu (1. občerstvení) dále na Kokořov. V tomto úseku čekají na závodníky širší lesní cesty, kde se naskýtá ideální šance soupeře předjet. Následně se trať znovu zúží na lesní pěšinky a ke slovu přijde technika. Obě tratě se opět setkají v Ledcích (2. občerstvení), aby bikeři doplněnou energii zužitkovali při druhém dobývání Krkavce. Do cíle se účastníci Béčka a Céčka dostanou stejně jako loni po nově zbudované cyklostezce.


Ne každý touží honit minuty a vteřiny a porovnávat svůj čas se spolujezdci. 18 km dlouhá trasa D - Family jízda s nepatrným převýšením 313 m je určena pro všechny cyklistické pohodáře, seniory a rodiny s dětmi. Povede po loni vyzkoušené a upravené trati. Sváteční cyklisté i rodinky jistě uvítají, že se nikde nepotkají s borci ze závodních tras a pojedou hezkou krajinou. Trať lemují pole a louky, nechybí kouzelné lesní úseky kolem zříceniny hradu Kyjov a jízda podél Malesické skály.  V Radčicích je připravena občerstvovací stanice Lesů ČR, kde se před výjezdem na Sylvánský vršek může každý posilnit a doplnit tekutiny. Závěrečný úsek vede po nové cyklostezce podél plotu ZOO, přes který můžete zahlédnout vzácnou cizokrajnou faunu.


Na úplně stejné trase změří své síly maratonci ve věku 8 – 16 let v rámci ČD Cargo Junior Trophy Marathonu. Mladí bikeři a bikerky vyrazí na trať v první vlně a na rozdíl od cyklistů Family jízdy pojedou, co to dá, aby si ve čtyřech věkových kategoriích rozdělili medaile na stupních. Navíc v Plzni mají malí borci v ceně startovného (150 Kč) zahrnutý i zasloužený oběd v cíli.


Ani nejmladší účastníci nepřijdou zkrátka. Kola dětí ve věku 1 – 13 let se roztočí dopoledne v rámci dětského seriálu ČT:D Junior Trophy v zázemím parku za OC Plaza. Děti soutěží v 6 věkových kategoriích od 9:00 do 12:00, zvlášť holčičky a kluci. Jejich klání vyvrcholí závodem nejroztomilejších cyklistů na odrážedlech. Všechny děti se v cíli mohou těšit na pamětní medaile.


Zázemí akce se nachází nedaleko centra města. Kromě hezkého prostředí parku, dostatečného prostoru pro doprovodné aktivity pro celou rodinu a služby pro účastníky je možné využít houpačky, prolézačky a skate park. Kromě dětské zóny se spoustou her a soutěží, Bike Academy s výukou jízdy na kole, stánků s občerstvením a prodejem sportovního zboží, bude možné navštívit také stánek Techmánie, kde si zejména děti budou moci vyzkoušet třeba jízdu na segway.

 

Hned vedle rozloží svůj stan Lesy ČR s exponáty zvířat a zajímavými informacemi o naší lesní fauně a flóře. Pro dospělé a studenty je určitě lákavé velké obchodní centrum vedle zázemí, kde si na poslední chvíli pořídí vše, co od 2. září budou školáci potřebovat. Obrovským lákadlem pro rodiny s dětmi je blízkost ZOO a Dino Parku Plzeň se zlevněným vstupem pro účastníky závodu a prohlídka historických a technických památek ve městě.


On-line přihlašování do závodů končí ve středu 28. 8. 2019. Na všechny závody a doprovodné aktivity se můžete přihlásit i na místě. Více informací k závodu včetně kompletních propozic a mapek najdete v kartě závodu na webu Kolo pro život.


Těšíme se na vás v Plzni!

 

Jakub Mašata

Diskusní fórum pro: "Pozvánka na Plzeňskou MTB 50 Kooperativy"

Názor Autor Datum a čas
V diskuzi zatím není vložen žádný příspěvek.

Fotogalerie

Žádné fotogalerie

Reklama



Tipy pro Vás

SHOCart liga - seriál MTBO závodů pro veřejnost

Vyhrajte s námi

Partneři

SHOCart - outdoorové mapy všeho druhu Acepac - bikepacking equipment Česká Mountainbiková Asociace Rychlebské stezky Cyklisté vítáni - síť certifikovaných zařízení pro cyklisty

Najdi tip na výlet

v turistické oblasti
podle průchozího místa
podle typu aktivity

Kalendář

Novinky z knihovny

Reklama





Copyright 2007 - 2024 Cykloserver.cz |