STRAKONICE: Místní ochotníci sehrají divadelní představení na dvoře Dudák – Měšťanského pivovaru

STRAKONICE: Místní ochotníci sehrají divadelní představení na dvoře Dudák – Měšťanského pivovaru

 

Poprvé v dějinách strakonického pivovaru se na jeho dvoře bude hrát divadelní představení. Ochotníci z místního divadelního souboru Čelakovský tu sehrají v pátek 30. srpna od 19.30 hodin úspěšnou komedii Miroslava Horníčka Dva muži v šachu.

Představení v režii Petra Záleského již strakonické publikum zná, atraktivní ale bude prostředí jediného pivovaru, který patří městu. Hrát se zde bude ku příležitosti 370. výročí od založení pivovaru. „Na našem dvoře pořádáme každý rok pivovarskou pouť. Jsem rád, že u nás můžeme přivítat další ze žánrů živého umění, kterým je divadlo. Sehrají ho samozřejmě strakoničtí ochotníci. Doufáme, že pivovarské kulisy budou vhodné a hra se tak bude líbit i těm, kteří už jí viděli jinde,“ zve na představení ředitel pivovaru Dušan Krankus s tím, že vstupné bude zdarma.

„Doufáme, že přijde co nejvíce diváků a při prvotřídní zábavě si pochutnají i na našem pivu,“ doplňuje sládek strakonického pivovaru Vlastimil Matej. Pivovar navázal loni velice prospěšnou spolupráci s těmi největšími strakonickými sportovními kluby, charitativně podporuje zdejší nemocnici, nyní se na pivovarský dvůr na skok stěhují místní ochotníci.

Děj komedie je zasazený do Itálie osmnáctého století, kde kdesi v zapadlém koutě vedle sebe žijí dva vojáci Marcello a Giacomo. „Jsou to důstojníci a šlechtici. Jak jim velí rodová příslušnost a tradice, měli by být odvěkými nepřáteli. Není tak úplně pravda. Bezesporu to jsou soupeři, kteří mají své principy, svá stanoviska, ješitnost a pýchu, ale zároveň je to jejich soužití a střetávání sbližuje. Přitom tady vůbec nejde o řešení velkých otázek války a míru,“ píše se v divadelním programu. Ve hře se vedle režiséra představí strakoničtí ochotníci Jan Tříska, Pavla Maradová, Tereza Nikodémová a Jan Chytil.

Ku příležitosti 370. výročí od založení uvařil sládek pivovaru Vlastimil Matej pivo z názvem 1649, úspěšně se prodávalo celé letošní léto. Jednou z posledních možností ho ochutnat budou mít právě ti, kteří přijdou na divadelní hru. Její inscenací navazují pivovarští na velice úspěšnou akci, která se konala v sobotu 24. srpna přímo v pivovaru. Navštívilo ji tisíce lidí, vypilo se více než 10 000 piv a zahrála na ní skupina UDG, Tlustá Berta nebo Cimbálová muzika Milana Broučka.

Pavel PECHOUŠEK

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře