Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2019 15:08:00

Královna zachrání brexit

Královna zachrání brexit

Britský předseda vlády Boris Johnson dnes svůj kabinet seznámil s plánem na ukončení současné parlamentní schůze. Ta stále běží. A to přesto, že až do 3. září mají poslanci parlamentní prázdniny.

Současná schůze zatím trvá nejdéle za posledních cca 400 let. Cílem premiéra je zřejmě zabránit snahám o oddálení nebo zvrácení rozhodnutí o tom, že Spojené království opustí Evropskou unii. Odchod Spojeného království je nyní odložen do konce října. Dřívější odchod by nastal jen tehdy, pokud by dříve byla řádně schválena dohoda mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, což je vysoce nepravděpodobné.

Johnson se svým plánem již seznámil Její Veličenstvo královnu, neboť je to právě ona, kdo ukončuje a zahajuje schůze parlamentu. Premiér Boris Johnson jí to může jen navrhnout. Pokud královna schůzi ukončí, nová zřejmě začne tradičním královniným projevem 14. října.

Přerušení schůze lze samozřejmě vnímat jako obstrukci. Ovšem úplně stejně, možná i hůř, lze vnímat snahy o nerespektování vůle Britů, kterou vyjádřili v referendu o vystoupení z EU.

Královna, na návrh Borise Johnsona, tedy ukončením schůze až do poloviny října jen ochrání naplňování vůle jejích poddaných. Parlament přesto bude mít čas jednat jak před, tak po jednání Evropské rady. A bude tedy moci zajistit včasné schválení případně dojednané dohody. Ale nebude mít čas na zrušení brexitu a třeba vyvolání dalšího referenda, ve kterém by snad Britové mohli už konečně hlasovat „správně“. Takovou obstrukci, která chrání již vyslovené rozhodnutí občanů, považuji za veskrze pozitivní a žádoucí.

Ing. Karel Zvára, Ph.D.
člen Strany nezávislosti České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama