Zaorálek začal úřadovat na kultuře: Čeká ho generální úklid? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zaorálek začal úřadovat na kultuře: Čeká ho generální úklid?

Lubomír Zaorálek na Pražském hradě.
Lubomír Zaorálek na Pražském hradě. (Blesk:Jakub Poláček (Blesk))

Nosticův palác má nového šéfa! Po vleklém sporu prezidenta Miloše Zemana (74) se sociální demokracií byl včera na Hradě ministrem kultury jmenován Lubomír Zaorálek (62, ČSSD). Toho čeká hodně práce, musí začít žehlit excesy svého předchůdce Antonína Staňka (53, ČSSD).

Již sedmé sólo jmenování ministra do své vlády si »užil« premiér Andrej Babiš (64, ANO). Šťastné číslo padlo na Zaorálka, kterého čeká v úřadu spousta práce. Aby byl včerejší slavnostní akt skutečně kulturní, neváhal prezident Zeman citovat biblické přísloví, že: „vede úzká cesta k životu a široká ke smrti“. Podle hlavy státu široká cesta přivedla řadu bývalých šéfů kultury do zapomnění, když se víc zajímali hlavně o recepce a vernisáže, zatímco památky zůstávaly ladem. „Snažme se zachránit, co postavili jiní. Přeji vám proto, abyste šel úzkou cestou a něco po vás zůstalo,“ řekl Zaorálkovi Zeman. Ani ne půl hodiny po jmenování stál již nový šéf na ministerstvu, kam ho přijel uvést Babiš.

„Jsem rád, že jsme zvládli nominaci nového ministra kultury a držím mu palce,“ uvedl premiér. První kroky Podle Zaorálka je nyní třeba přijmout nějaké jednoznačné kroky. V případě Národní galerie se bude snažit sestavit tým a s ním řešit, jestli vypsat nové výběrové řízení. Zároveň se chce zaměřit na novelu památkového zákona nebo na platy, které jsou prý v kulturní sféře zpropadeně nízké a nedůstojné. Navíc by rád ještě stihl jednání s ministryní financí Alenou Schillerovu (55, ANO) o rozpočtu. Kultura má v příštím roce dostat zatím o 440 milionů korun víc, než byl původní předpoklad.

Co všechno musí vzít z gruntu

Odvolaní šéfové

Kvůli údajné korupci odvolal Staněk (na snímku) několik šéfů podřízených institucí v čele s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem (59), což vyvolalo bouři. Stihl ještě vypsat »výběrko«, které se ale Zaorálkovi nezdá a chtěl by ho raději udělat po svém.

Novela památkového zákona

K některým novým ustavením zákona mají výhrady památkáři i zástupci regionální správy. Stěžují si na přílišnou centralizaci v rozhodování o památkách a vyplácení státních příspěvků vlastníkům památek, které prý zatíží státní rozpočet.

Problém Hadích lázní

Kontroverzní rozhodnutí si nechal Staněk na poslední den ve funkci, kdy prohlásil, že Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Rozhodl tak navzdory památkářům a v letitém sporu tak vyšel vstříc majiteli lázní.

Placené byty náměstkům

Staněk si nechával platit byt v Praze. Tuto výsadu měli i náměstci – »pornobásník« Alois Mačák a Jiří Vzientek i ředitel kanceláře. Měsíčně takto rezort, který má tento »benefit« jako jediný, utratí 80 140 korun. Není to protizákonné, ale morální také ne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.