Slovensko jako první postkomunistická země hostí největší teologický kongres ve střední Evropě

28. srpna 2019 Události Autor: Kristýna Fuksová

V Bratislavě začal čtyřdenní mezinárodní Teologický kongres. Jde o největší setkání svého druhu ve střední Evropě a zúčastní se ho přes 240 odborníků z celého světa. Letošním tématem je naděje.

Podle Bohdana Hroboně z Teologické fakulty Trnavské univerzity byli slovenští teologové během komunistického režimu odstavení od kvalitních zdrojů a kontaktů. Po třiceti letech se ale dostávají do pozice, kdy je světoví odborníci začínají brát vážně. S tím souhlasí i hlavní organizátor letošního ročníku teolog Miloš Lichner. „Po pádu komunismu nám velmi pomohly církve ze Západu. Pomohly nám nakoupit počítače a knihy, obnovili kostely a fary, mohli jsme jít studovat do zahraničí. I tímto kongresem ukazujeme, že to nebyly zbytečně vynaložené peníze,“ uvedl v tiskové zprávě Lichner, který na konci setkání stane prezidentem pořádající Evropské společnosti pro katolickou teologii. Ta vznikla v roce 1989 a od té doby pořádá kongres každé dva roky, vždy s jiným tématem. Letos je to naděje. Tu podle Hroboňa potřebuje celá společnost. „Často v ní převládá blbá nálada. A právě tehdy mají vstoupit na scénu teologové a biblisti s poselstvím naděje na krásný život tady a teď, ale také tam a potom.“

“Přednášky budou například na téma naděje z pohledu biblistiky nebo současných problémů společnosti. Vždy se soustředíme na evropská témata,” řekl Proglasu předseda České společnosti pro katolickou teologii Dominik Opatrný, kterého jsme zastihli na cestě do slovenské metropole. On sám se kongresu účastní jako jeden z přednášejících. “Připravil jsme si přednášku o tom, jak přinášejí naději nemocniční kaplani pacientům. Doufám, že si domů přivezu řadu podnětů pro svoji práci,” informoval Opatrný, který od roku 2015 působí jako duchovní ve Fakultní nemocnici Olomouc. Dodal, že nejdůležitější je podle něj setkávání a diskuze v čase mezi jednotlivými bloky.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony