PREVIEW: Kladno přišlo o strůjce postupu. Odvrátí rychlý pád?

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Kladno se po pěti sezonách vrací do Tipsport extraligy. Bude mít ale co dělat, aby se mezi elitou udrželo a zase nespadlo.

Rytíři v přípravě odehráli šest zápasů proti extraligovým konkurentům a ani jednou neuspěli. Doma od Plzně dokonce schytali osmičku a v Karlových Varech pak sedmičku.

Je to samozřejmě příprava – a ta je od slova připravovat se

Jenže i pohled na papírové předpoklady ukazuje, že Rytíře čeká hodně těžká sezona. Zvlášť, když se z Tipsport extraligy sestupuje přímo. 

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 14. místo

Osobnost týmu – Jaromír Jágr

Kladenské naděje se upínají především k Jaromíru Jágrovi. A to v průběhu sezony oslaví 48. narozeniny! V loňském prvoligovém ročníku nehrál dobře, jakmile ale začala baráž, dostal se po zdravotních problémech do vynikající formy a v jedenácti zápasech nastřílel deset gólů. Neuvěřitelné, čeho jsme svědky. 

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (7/15): Lukáš Cikánek udělal v posledních sezonách velký pokrok a zvláště v rozhodujících fázích sezony byl pro Kladno obrovskou jistotou. Není špatný tah, že brankářská dvojice zůstala pohromadě, byť ji možná extraligová veřejnost podceňuje a v současnosti nemá zrovna dobrou formu. V Chance lize se Cikánek s mladíčkem Adamem Brízgalou pravidelně střídali. Protože se ale z extraligy letos sestupuje přímo, je možné, že kladenské točení gólmanů už nebude tak pravidelné jako v minulosti a Rytíři budou co nejvíc sázet na Cikánkovy zkušenosti.

Obránci (6/15): Kladno na jaře přišlo o svého nejlepšího beka: Jiří Říha odešel do Litvínova. Obrana tak bude stát především na Brendonu Nashovi. Dalším kanadským bekem je 193 centimetrů vysoký a přes metrák vážící Brady Austin. Rytíři budou mít obecně dost urostlou obranu: rakouský veterán André Lakos měří dva metry a s Ondřejem Smetanou se na ledě také nechcete srazit. Zajímavé bude sledovat Martina Kehara, kterého čeká první extraligová štace. O patro níž si vydobyl pověst urputného a obětavého bojovníka. Spolehlivě si v Chance lize počínal i Josef Zajíc. Na první pohled je však zřejmé, že by Rytíři měli se složením zadních řad ještě něco udělat a přivést posily. V předchozím prvoligovém ročníku Kladno ladilo formu na konec soutěže, kdy si vše sedlo a skončilo to postupem. Tentokrát na to ale není čas – Rytíři musí zachytit už začátek ligy, žádná baráž nebude. 

Útočníci (7/15): Odchody Petra Vampoly, Tomáše Plekance a Adama Kubíka jsou hodně citelnou ztrátou. Na druhou stranu hráči jako Patrik Machač, Ladislav Zikmund nebo Jakub Strnad už měli schopnosti na extraligu dávno. Teď si ji zahrají za Kladno a mají jedinečnou příležitost přesvědčit o svém talentu i širokou veřejnost. Kladenská produktivita ale bude stát hlavně na třech mužích: Jaromíru Jágrovi, Davidu Stachovi a Brendonu O'Donnellovi. A možná se k ofenzivním oporám přidá i Martin Réway. Další zlepšení jistě potká Šimona Jelínka, kometu loňské prvoligové sezony. Při přesilovkách pomůže šikovný Antonín Melka a oslabení jsou doménou Tomáše Redlicha. Hodilo by se, kdyby klub ještě našel peníze v rozpočtu a dorazily posily. Na trhu je pořád dost kvalitních hráčů v čele s Richardem Jarůškem nebo Vladimírem Svačinou.

Ostatní (6/10): Svým způsobem je dobře, že dá Kladno šanci hráčům, kteří postup vybojovali. Mají touhu ukázat, čeho jsou schopní. Jenže z úspěšného kádru odešli tři výrazné postavy (Říha, Vampola, Plekanec), takže kladenský tým nemusí být oproti uplynulé prvoligové sezoně až o tolik silnější. Čeká ho přitom jiný level. Neustále omílanou otázkou bude samozřejmě zdraví Jaromíra Jágra. Právě Jágr má být hlavní útočnou oporou, takže bude potřeba, aby toho odehrál co nejvíc. 

CELKEM: 26/55.

Soupiska 

Brankáři: Adam Brízgala, Lukáš Cikánek.

Obránci: Martin Kehar, André Lakos, Ladislav Romančík, Václav Veber, Josef Zajíc, Matyáš Zelingr, Jakub Müller, Brendon Nash, Brady Austin, Ondřej Smetana.

Útočníci: Štěpán Bláha, Jakub Hajný, Šimon Jelínek, Tomáš Kaut, Daniel Kružík, Patrik Machač, Antonín Melka, Tomáš Redlich, David Stach, Jakub Strnad, Ladislav Zikmund, Jaromír Jágr, Brendan O'Donnell, Adam Kalaj, Martin Réway.

Změny v kádru

Příchody: Ladislav Romančík (O, Litvínov), Brady Austin (O, Esbjerg, DÁN), Ondřej Smetana (O, Ústí nad Labem), Jakub Müller (O, SaiPa, jun. FIN), David Stach (Ú, Plzeň), Adam Kalaj (Ú, TUTO, jun. FIN), Brendan O'Donnell (Ú, Dornbirn, EBEL), Martin Réway (Ú, Tingsryds, SWE).

Odchody: Jiří Říha (O, Litvínov), Linus Svedlund (O, ?), Petr Hořava (O, Slavia), Adam Kubík (Ú, Hradec Králové), Tomáš Vildumetz (Ú, Ústí nad Labem), Tomáš Plekanec (Ú, Kometa Brno), Petr Vampola (Ú, Slavia).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: David Stach
Když hrál za Kladno naposledy, vytvořil nový prvoligový rekord v počtu bodů za základní část. V 51 zápasech se blýskl neuvěřitelnými 91 body a předstihl Václava Prospala, jehož počin z výlukové sezony se přitom zdál jako nepřekonatelný. Klíčovou roli bude mít Stach i nyní, možná vytvoří elitní útok s Jágrem a O´Donnellem.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Citelný odchod – Tomáš Plekanec
Tomáš Plekanec touží po vítězství. Jeho poslední triumf se totiž datuje k MSJ 2001. Ví, že už se mu kariéra chýlí ke konci, a tak se rozhodl pro odchod do Komety. Ta patří k extraligovým favoritům. Kladno tím ale ztratilo jednoho ze strůjců postupu.

Koho sledovat? Martin Réway
Za poslední tři sezony odehrál kvůli zdravotním problémům jen 35 soutěžních utkání. Stále je mu ale 24 let, takže se do toho zase může dostat. 

Mohl by zazářit – Brendan O'Donnell
Góly, góly a zase góly. Právě to se čeká od 27letého Kanaďana. V předchozí sezoně působil v EBEL a se 33 brankami byl čtvrtým nejlepším střelcem soutěže. Na Kladně by měl začít v první formaci.

Talent – Šimon Jelínek
V uplynulé sezoně ho sportovní manažeři vyhlásili nejlepším juniorem Chance ligy. Nebyl jen do počtu, naopak při cestě Rytířů za postupem sehrál důležitou roli a dal devatenáct gólů. Objeví se na domácím MSJ?

Trenéři – Jindřich Lidický, David Čermák a Jan Kregl
Trenérský triumvirát pokračuje ve stejném složení. Logicky. Pro všechny se bude jednat o první extraligové angažmá v pozici koučů. Hodně zajímavou budoucnost může mít Kregl, který patří k nejperspektivnějším a k nejpracovitějším trenérům v Česku.

David Čermák (vlevo) a Jindřich Lidický.

David Čermák (vlevo) a Jindřich Lidický. | Foto: Tomáš Kostečka, rytirikladno.cz

Přípravné zápasy
Litvínov 5:4sn. Kladno
Kladno 6:4 Slavia Praha
Kladno 2:5 Litvínov
Plzeň 5:2 Kladno
Kladno 1:4 Mladá Boleslav
Kladno 5:1 Lausitzer F. (DEL2)
Kladno 2:8 Plzeň
Karlovy Vary 7:1 Kladno
30. srpen – Bolzano (EBEL) vs. Kladno
1. září – neznámý soupeř, turnaj v Bolzanu
7. září – Ústí nad Labem vs. Kladno

Chronologická umístění
2012/2013 – 7. místo
2013/2014 – 13. místo (sestup)
2014/2015 – Chance liga
2015/2016 – Chance liga
2016/2017 – Chance liga
2017/2018 – Chance liga
2018/2019 – Chance liga (postup)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz