Další den a další výzva. Každý pracovní den až do konce prázdnin dostanete jeden úkol, díky kterému budete svou práci na konci výzvy milovat. Nebo ji naopak změníte.

Ani sebedůležitější práce vám nezaručí, že v ní i po letech budete stále vidět smysl. Pokud se vám něco takového stane, je načase požádat svého nadřízeného, aby vaši pracovní pozici upravil. Nebojte se, je to přirozený proces, a pokud svou žádost o změnu dobře zdůvodníte a pečlivě se na ni připravíte, žádný rozumný vedoucí ji nebude považovat za příliš troufalou.

Pomoci si můžete následujícími strategiemi:

1. Dokažte, že to zvládnete

Pokud chcete do popisu své práce přibrat další odpovědnosti, musíte ujistit svého šéfa, že nebudete přehlcení a že nebudete zanedbávat své základní povinnosti. Před nabráním nových projektů proto vyřešte své současné úkoly, zejména ty rutinní. Případně se dohodněte i s kolegy s delegujte je.

2. Opřete se o výzkumy

Odliv zaměstnanců stojí firmy ročně 600 miliard dolarů, takže ty chytřejší usilují o udržení talentů. Výzkumy ukazují, že zaměstnanci všech generací preferují smysluplnou práci nad vyšším platem nebo prestižní kariérou. A 89 procent vedoucích věří, že „mít účel“ hraje roli. Ti, kdo najdou účel ve svém povolání, mají o 15 procent větší šanci být v práci spokojení. A šťastní zaměstnanci spíše zůstanou.

3. Předveďe se

Požádejte o malý pilotní projekt, ve kterém se naučíte nové věci a který ukáže, že jste schopní nové výzvy zvládnout. Je kolega, který dělá to, co by vás bavilo, nemocný? Nabídněte se, že ho zastoupíte!

4. Zaškolte nástupce

Když zjednodušíte proces svého přesunu někam jinam, budete mít větší šanci, že na to váš nadřízený přistoupí. Máte kolem sebe někoho, kdo by se na vaši pozici hodil? Navrhněte to svému nadřízenému. Rovnou s tím, že svého nástupce zaškolíte.

5. Využijte svých znalostí

Čím déle jste ve své roli, tím zdatnější a efektivnější v ní jste. Tím ovšem dáváte svému šéfovi důvod k tomu, aby vás nechal přesně tam, kde jste. Buďte trpěliví a vysvětlete mu, kde a jak dokážete vytěžit své znalosti k ještě většímu užitku firmy.

To nejdůležitější závěrem – nepředpokládejte, že vám váš šéf neumožní změnu, proto, že jste v práci nešťastní. Je to oprávněný důvod a klíčem k tomu, jak dosáhnout svého, je vzít všechno, o čem víte, že vás pohání kupředu, a ukázat, co pozitivního změna vaší pracovní role přinese jak vám, tak celé firmě.

A pak se může stát z práce, která vás nebaví, práce vašich snů.