Hlavní obsah

Syn bývalého slovenského prezidenta Kováč ml. bude velvyslancem

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala ve středu velvyslancem Slovenské republiky ve Spojených arabských emirátech syna bývalého prezidenta Michala Kováče. V roce 1995 byl Kováč mladší unesen do Rakouska a z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba vedená Ivanem Lexou, oblíbencem tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, který měl spory s prezidentem Kováčem.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje Michala Kováče ml. velvyslancem ve Spojených arabských emirátech

Článek

Michal Kováč ml. pracuje delší dobu ve službách slovenské diplomacie například na Tchaj-wanu a v posledních létech pracoval na ministerstvu zahraničích věcí, kde řídil odbor Asie a Pacifiku.

Michal Kováč starší se stal v roce 1993 prvním slovenským prezidentem po rozdělení Československa. Do funkce byl zvolen jako kandidát Mečiarova Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS). Záhy se však dostal do sporu s autoritativním předsedou vlády.

V poslední srpnový den roku 1995 byl Kováčův syn násilně unesen u obce Svätý Jur a v kufru automobilu byl převezen do Rakouska. Policie v rakouském městě Hainburg dostala vzápětí anonymní oznámení, že ve voze zaparkovaném před policejní stanicí je muž, na kterého je v Německu vydán mezinárodní zatykač v případě podvodu na firmu Technopol ve výši 2,3 milionu dolarů.

Z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba a případný soudní proces s Kováčem mladším v Německu měl donutit jeho otce k odstoupení z funkce.

Rakouský soud však vydal Kováče mladšího zpět na Slovensko.

Kováč odešel z funkce po pěti letech v roce 1998, ale jeho nástupce nebyl zvolen. Prezidentské pravomoci proto přešly na vládu, která okamžitě vyhlásila amnestii na únos Kováče mladšího. Amnestie byla předloni zrušena, ale za únos nebyl nikdo odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám