Režisérka Tereza Říhová začala připravovat Toma na farmě

Kanadskou hru Tom na farmě z roku 2011 autora Michela Marca Boucharda začala ve Slováckém divadle tento týden připravovat mladá režisérka Tereza Říhová. Hru o hledání identity a samotě, ale i střetu dvou světů – města a venkova, uvede Slovácké divadlo v české premiéře v říjnu na Malé scéně.

„S režisérkou Terezou Říhovou jsme měly už dlouho v plánu Malou scénu. Pečlivě jsme hledaly text, potřebovaly jsme najít ten pravý a vhodný, přečetly jsme jich asi šedesát. Původně jsme uvažovaly o hře Osiřelé múzy, nakonec padla volba na Toma na farmě, který byl i zfilmovaný,“ uvedla dramaturgyně inscenace Iva Šulajová s odkazem na známější filmovou verzi, kterou v roce 2013 režíroval Xavier Dolan.

„Hra pro dva muže a dvě ženy je kanadská, autor je francouzsky mluvící Quebečan, originální jazyk má francouzštinu. Četli jsme i anglickou verzi. Jazyk má několik vrstev, je velmi obrazivý, poetický i drsný zároveň,“ doplnila dramaturgyně. „Pro nás je ale hra primárně o tom, že každý potřebujeme někam patřit,“ dodala Šulajová.

První čtené zkoušky se zúčastnil i překladatel hry Petr Christov. „Překlad je čerstvý a hra bude uvedena v české premiéře. Do textu jsme se okamžitě zamilovali,“ řekl Christov a prozradil i jeden pozoruhodný „zákulisní“ detail. „Autor hry Michel Marc Bouchard, který momentálně pobývá v Argentině, se o naši inscenaci zajímá a ví, že hru v Uherském Hradišti zkoušíme.“

Podle Petra Christova je hra Quebečana Boucharda velmi osobní. „Je necelých deset let stará a vznikla pro frankofonní prostředí, premiéra se konala v roce 2011 v Montrealu. Po dvou letech byla hra převedena do anglické verze,“ upřesnil. „Autor hry Michel Marc Bouchard je homosexuál a dává to ostentativně najevo. Hra výrazně přesahuje hranice quebeckého světa, není primárně o homosexualitě, ale o vnímání okolního světa,“ dodal překladatel.

Hra vypráví příběh mladého muže Toma, který přijíždí z velkoměsta na farmu do rodiny svého přítele. Je to prostředí, kde nic není, jak se zdá, a kde říkat pravdu se moc nevyplácí. Tom postupně nedobrovolně zapadá do rodinných vztahů i lží. Vysvobozením z manipulativních vazeb však pro všechny může být pouze pravda.

Hra byla přeložena do desítky jazyků a obdržela několik významných ocenění: Cenu francouzské S.A.C.D. za nejlepší frankofonní hru za rok 2012, americkou Lambda Literary Award za nejlepší hru roku 2014 a torontská Asociace divadelních kritiků jí udělila cenu za nejlepší kanadskou hru roku 2015.

Podle Bouchardovy hry natočil v roce 2013 svůj film quebecký režisér a herec Xavier Dolan (*1989), jenž za něj na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách 2013 získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI.

V Uherském Hradišti se diváci mohou těšit na Martina Hudce, Jaroslavu Tihelkovou, Františka Maňáka a Jitku Hlaváčovou. Premiéra se uskuteční 18. října na Malé scéně.

(blš)