LEGO chce být i pro nevidomé. Speciální kostičky doplní plánky v Braillově písmu inspirované mladým stavitelem

Filip HouskaFilip Houska

lego-vision

Foto: LEGO

Z kostiček LEGO mohou snadněji stavět i zrakově postižení

0Zobrazit komentáře

LEGO vždy kladlo důraz na to, aby se jeho kostičky dostávaly do rukou co největšímu počtu lidí po celém světě. Od těch nejmenších, kteří mohou rozvíjet svou stavitelskou fantazii na řadě Duplo, přes kreativní školáky až po dospělé, na něž míří především modely Technic a stavebnice s pokročilejšími postupy. A jak sortiment této dánské firmy dlouhé roky ukazuje, škála je to skutečně velmi široká.

Celý tento plán měl však jeden, pro drtivou většinu lidí ne příliš viditelný háček. Všechny stavebnicové modely počítaly s tím, že si s nimi budou hrát lidé bez zdravotních potíží. Konkrétně jde především o zrakově handicapované stavitele, jimž horší nebo dokonce vůbec žádný zrak logicky omezuje schopnosti a ničí jim tak plnohodnotný zážitek z hraní.

Není třeba blíže objasňovat, že jakmile má člověk poškozený zrak a vidí například jen obrysy objektů (nebo zcela vůbec), jakákoliv kreativní činnost vyžadující přesnost a trpělivost se pro něj stává obtíženou a mnohdy naprosto nereálnou. Kostičky LEGO nejsou výjimkou.

lego-city

Foto: LEGO

LEGO své stavebnice začíná otevírat i pro zrakově postižené

Byť je možné po chvilce trénování získat povědomí o tvaru jednotlivých kostek, respektive jejich cvočků, jen po hmatu se snad nikdy nedá docílit takových výsledků jako u kolegů, kteří se s handicapem vyrovnávat nemusí.

Překlad plánků do Braillova písma

I ti největší nevidomí příznivci různých stavebnic tak musí spoléhat na pomoc druhých, která spočívá například v navigaci, mluveném vysvětlování příslušných postupů a zkrátka všeobecné asistenci.

To je případ i dvaadvacetiletého Matthewa Shifrina, který i přes to, že slepotě čelí celý svůj život, na LEGO nezanevřel a s pomocí své kamarádky stavěl v naprosté tmě.

lego-matthew-shifrin

Foto: LEGO

Nevidomý stavitel Matthew Shifrin

„Lilya mi vždy napsala všechny postupy pro stavění, abych si je mohl nahrát do systému, díky kterému jsem je převedl do čtečky Braillova písma a četl je pomocí prstů,“ objasňuje Shifrin a zmiňuje obrovskou podporu, kterou mu jeho kamarádka, jež před dvěma lety zemřela, dodávala.

ninja-celeb

Přečtěte si takéPopulární hráč Fortnite Ninja boří hranice herního a módního světa. Jako první podepsal spolupráci s AdidasemPopulární hráč Fortnite Ninja boří hranice herního a módního světa. Jako první podepsal spolupráci s Adidasem

„Trávila nespočet hodin tím, že mi překládala instrukce pro stavění do Braillova písma,“ doplňuje.

Smutný příběh, který nastartoval zajímavou inovaci

Jako poctu své zesnulé kamarádce pak Matthew začal výrazněji prosazovat tyto specifické instrukce pro nevidomé stavitele a motivoval ostatní k podobným krokům. Přes svého přítele na Massachusettském technologickém institutu (MIT), který figuroval v laboratoři Media Lab, se nakonec dostal až k Legu, respektive jeho kreativnímu zázemí Creative Play Lab.

Nápad ohledně unikátního stavitelského manuálu pro nevidomé se týmu zalíbil natolik, že jej předal rakouskému výzkumnému institutu pro umělou inteligenci (OFAI), který měl za úkol vyvinout speciální software k překladu vizuálně-digitální pomocné brožury (takzvaná LXFML data) do textových popisů. Ty by se pak mohly používat pro zvukové instrukce nebo by sloužily pro nahrání do čteček Braillova písma.

Hodnocení je na nevidomých

Vzhledem k tomu, že se takový systém podařilo OFAI ve spolupráci s firmou CerePro, která vytvořila vývojářský balíček pro implementaci mluveného slova, vyvinout, LEGO na nic nečekalo. Spustilo iniciativu s názvem LEGO Audio & Braille Building Instructions, jež slouží jako bezplatná platforma ke stažení zmíněných stavitelských manuálů. Dostupná je na adrese legoaudioinstructions.com.

Na ní si zájemci již nyní mohou stáhnout první čtyři manuály pro postavení modelů z edice LEGO Classic, LEGO City, LEGO Friends a LEGO Movie 2, a to rovnou ve třech variacích: psaný text, audio a formát pro čtečku Braillova písma.

Celý projekt je momentálně ve fázi testování a o jeho budoucnosti rozhodnou až samotní nevidomí nadšenci, kteří mohou svou zpětnou vazbu uvést v hodnotícím formuláři.

lego-vision-instructions

Foto: LEGO

Pro zrakově postižené nabízí LEGO nové instruktážní formáty

Pokud bude zájem vesměs pozitivní, mělo by LEGO začít nabízet větší množství těchto manuálů během první poloviny příštího roku s tím, že by do budoucna měly s podobným návodem přicházet všechny stavebnice.

„Matthewův příběh demonstruje sílu hraní si s Legem. Spojuje lidi k sobě, pomáhá budovat důvěru a zažehává kreativitu. Bylo ctí s Matthewem spolupracovat – jeho nadšení a energie jsou skutečně inspirující,“ říká Fenella Blaize Charity, kreativní ředitelka v LEGO Group.

bernd-linde

Přečtěte si takéBernd Linde z LEGO: Chceme mít pozitivní dopad na svět kolem nás. Naše kostky boří geografické i kulturní hraniceBernd Linde z LEGO: Chceme mít pozitivní dopad na svět kolem nás. Naše kostky boří geografické i kulturní hranice

LEGO už před několika měsíci projevilo zájem v této specifické oblasti. V dubnu totiž ohlásilo spuštění zcela nové stavebnice LEGO Braille Bricks, jejíž výstupky na kostičkách tvoří konkrétní znaky v Braillově písmu. Spolu se zábavou se dánská firma u tohoto modelu soustředí i na aspekt výuky: každý barevný dílek tohoto setu reprezentuje jak daná písmena, tak i číslice od 1 do 9 a několik matematických znaků. Jde tak o doplnění výukových osnov nevidomých dětí.

lego-braille-1

Foto: LEGO

Výstupky na kostičkách LEGO tvoří konkrétní znaky v Braillově písmu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym