bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Autobus se náhle ocitl v plamenech, vzpomíná brankářský světoběžník. Proč končí?

29. srpna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Vystřídal snad více adres než celá famílie Sutterů, i Radek Dvořák by si vedle něj připadal jako pecivál. Americký gólman Mike McKenna nastoupil hned za 22 profesionálních klubů, v NHL patřil 15 různým organizacím. Během pestré kariéry navíc zažil mnohdy neuvěřitelné příhody. Bylo jich tolik, že by klidně vydaly na knihu. Ostatně na psaní bude mít McKenna nyní času dost, o víkendu ukončil svou hokejovou odyseu.

Ne, nikdy nebyl v NHL stálicí.

Ač mu je šestatřicet, McKenna odchází do penze s pouhými 35 odchytanými zápasy za Tampu, Ottawu, Columbus, Dallas, New Jersey, Arizonu a Philadelphii.

Není neřešitelným hlavolamem rozlousknout, kde rodák ze St. Louis prožil většinu kariéry. Chytával především ve farmářských soutěžích, v brankářských hierarchiích klubů NHL mu patřívalo třetí, čtvrté místo.

Možná se nestal dalším Dominikem Haškem, nicméně má za sebou barvité dobrodružství, během něhož získal spoustu přátel. A zažil jedinečné situace. O tu nejzajímavější se podělil se zámořskými reportéry, když se oficiálně loučil s profesionálním hokejem.

"Asi těžko něco překoná historku o tom, jak jsme jeli s Portland Pirates na zápas a začal nám hořet týmový autobus," spustil.

"Bouchla nám pravá zadní pneumatika a z nějakého důvodu se vznítila hydraulika nebo něco takového. A náhle se ocitla pravá strana autobusu v plamenech, ty olizovaly karoserii. Šofér zastavil uprostřed silnice někde na Rhode Islandu a řekl nám, ať všichni vystoupíme. Všichni ven, hoří, volal," popisoval nevšední zážitek.

I přes tuto nehodu museli Piráti nastoupit k zápasu a prohráli. McKenna má za to, že za portlandskou porážku mohl fakt, že se mančaft při požáru autobusu nadýchal kouře.

McKenna by mohl vyprávět spoustu dalších poutavých příběhů, třeba skutečně napíše autobiografii. Četla by se sama, už jen díky vzpomínkám na to, jak opakovaně musel narychlo shánět novou výstroj či jak během čtyř dnů třikrát změnil klub.

Právě časté stěhování už pro sympatického gólmana není. Jeho nejstarší dcera chodí v St. Louis do školy a on dál nechtěl pendlovat z místa na místo. Ještě jednu sezonu by McKenna klidně přidal, ale jen v případě, že by mu nový tým garantoval, že s ním zůstane celý ročník.

"Byl bych jedinou trojkou v NHL, která by měla klauzuli o nevyměnitelnosti," žertoval.

Sám věděl, že šance na takové angažmá je nulová. A tak končí. Bez lítosti, zato s kupou vzpomínek. A masek, během kariéry jich vystřídal hned 18 a všechny má ve své sbírce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.