Další den a další výzva. Každý pracovní den až do konce prázdnin dostanete jeden úkol, díky němuž budete svou práci na konci výzvy milovat. Nebo ji naopak změníte.

Finančník Petr miloval svou práci, ale něčím ho deptala. Cítil, že potřebuje víc – větší výzvy, větší pokrok a taky pocit, že jeho zaměstnání má hlubší smysl. Jeho pracovní tým byl ale malý, tvořili ho převážně starší pracovníci, kteří byli spokojeni se současným stavem a po žádné změně netoužili. Petr si myslel, že jediný způsob, jak se posunout dál, bude opustit svoje milované pracovní místo. 

O několik let později Petr pracoval stále pro stejnou společnost, byl na své původní pozici, ale šťastný a spokojený. Výzvu, po níž tolik toužil, našel u své alma mater – stal se z něj odborný asistent na univerzitě. Uspokojení našel v roli učitele a mentora a v dalších četných rolích, které zastával mimo svou kancelář. 

Pokud toužíte po profesionálním růstu a satisfakci, změna vašeho pracovního místa nemusí být nutně tím správným řešením, a to především, pokud svou současnou práci máte rádi. Máte mnoho jiných možností, jak naplnit svůj potenciál, aniž byste museli opouštět současné zaměstnání. Zde je sedm tipů, jak najít smysl i mimo kancelář. 

Učte a sami se naučíte

Petr oslovil svou alma mater s žádostí o možnost příležitostného přednášení. Vždy si myslel, že by mu učení mohlo sedět a tohle byl ten nejméně riskantní způsob, jak si to ověřit. Navíc je jeho univerzita dobře známá ve finančních kruzích, takže Petrovy akademické aktivity posílily i jeho profesionální pověst. A co víc, studenti, fakulta a administrativa značně rozšířili síť jeho kontaktů.

Staňte se dobrovolníkem, pomůžete i sami sobě

Petr své uspokojení našel v rámci oboru. To byl logický krok, protože Petr miloval svou práci a posunout se byla jeho hlavní priorita. Pokud byste ale rádi prozkoumali jinou oblast, než je vaše stávající specializace, nebojte se a nabídněte svůj čas jako dobrovolník, kde je to třeba (můžete, ale nemusíte mířit do neziskových organizací). Rozšíření vašich dosavadních dovedností o několik nových může vaši současnou pracovní pozici pouze posílit. Nemáte co ztratit, ale můžete hodně získat.  

Staňte se mentorem a podpoříte sami sebe

Petr se více zapojil do mentorování ostatních zaměstnanců, a to včetně lidí z ostatních oddělení, kteří se zajímali o oblast jeho specializace. Vedení poskytoval také vysokoškolským studentům. Mentorování ostatních (nikoliv v pejorativním slova smyslu) je dalším způsobem profesionálního rozvoje. 

Zapojte se do chodu neziskové organizace 

Zasedat v radě neziskovky je taky forma dobrovolnictví. Práce v ní ale vyžaduje schopnost vést, shánět peníze a musíte taky přijmout osobní odpovědnost. Získáte tím ale mnohem intimnější a praktičtější vhled na fungování celé organizace, a lépe tak pochopíte její cíle. Pokud už někde dobrovolničíte, dejte svým nadřízeným vědět, že byste měli zájem i o místo v radě. Stejně tak můžete dát vědět i svým pracovním kontaktům. 

Podělte se o své know-how se startupy 

Pokud je vaší vášní spíše podnikání, měli byste se soustředit na začínající podniky, které vám budou za rady z praxe vděčné, a vy se zapojíte do dynamické práce a kdoví, třeba pomůžete objevit novou next big thing.

Podnikejte na vedlejší činnost

Dalším způsobem, jak ukojit svou vášeň pro podnikání či jak realizovat konkrétní nápad, je založit si vlastní podnik. Vždy se ale předem ujistěte, zda nehrozí konflikt zájmů nebo jiná kolize s vaší stávající pracovní pozicí. Vedlejší podnikání je skvělá příležitost, jak přidat do každodenního života trochu rozmanitosti, získat užitečné dovednosti a ukojit svou vášeň. 

Splňte si některá přání a nechte se inspirovat

Pokud se budete věnovat i svým osobním zájmům a nikoli pouze těm profesionálním, pomůžete tím i své kariéře. Používejte cvičení s názvem „sto snů“ – sepíšete si seznam sta věcí, po nichž jste vždy toužili – například místa, která jste vždy chtěli navštívit, knihy, které jste chtěli přečíst, nebo dovednosti, jimž jste se chtěli naučit. Jestliže toužíte najít smysl v tom, co děláte, splňte si nejprve některý ze svých snů. Když nic jiného, alespoň budete chvíli dělat to, co vás baví. A pokud vás vaše sny dovedou k rozhodnutí svou kariéru přece jen změnit, budete na trh práce vstupovat jako mnohem lépe vybavený člověk. 

Sečteno a podrženo, svůj smysl můžete najít právě tam, kde se nacházíte. 

Pokud vás vaše současná pracovní pozice dostatečně neuspokojuje, není to nutně znamení, že byste ji měli opustit. Chce to jen trochu okořenit ostatní věci. Můžete se porozhlédnout přímo ve své kanceláři, zda se právě zde nenacházejí příležitosti, jak zlepšit své dovednosti nebo obměnit své pracovní povinnosti. Ale také za zdmi kanceláře číhá spousta možností, jak rozvinout svůj talent a uplatnit své přednosti, a tím najít smysl tam, kde se právě nacházíte.