Kdo má děti, je šťastnější, tvrdí vědci. Potomci se ale musí odstěhovat do vlastního

29. 8. 2019 11:14
Lidé, kteří mají děti, bývají ve starším věku šťastnější než ti bezdětní, ovšem jen za předpokladu, že už jejich potomci opustili rodné hnízdo. Přišli na to výzkumníci z univerzity v německém Heidelbergu. Dospělí potomci, kteří už bydlí sami, dělají rodiče spokojenější, protože jim v případě potřeby nabízí pomocnou ruku a mluví s nimi o jejich starostech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Už dřívější studie naznačily, že rodičovství, množství sociálních vazeb a manželský stav ovlivňují duševní pohodu starších lidí. Tentokrát vědci vyzpovídali 55 tisíc lidí z 16 evropských zemí ve věku nad 50 let a výsledky naznačují, že při stárnutí hraje v otázce psychického zdraví rozhodující roli právě rodičovství.

Jak informovala americká stanice CNN, děti se pro starší lidi stávají sociální oporou. Stárnoucí rodiče bývají šťastnější, protože se necítí tak sami a jejich potomci je chrání před stresovými stavy.

"S postupujícím věkem ubývá stresu spojeného s hledáním rovnováhy mezi péčí o děti, zaměstnáním a osobním životem. Jakmile dospělí potomci opustí rodný domov, stanou se pro rodiče důležití, protože díky nim starší lidé mají někoho, kdo o ně pečuje a udržuje s nimi tolik potřebný sociální kontakt," citovala CNN výsledky výzkumu.

Potomci, kteří i v dospělosti bydlí u rodičů, ovšem mají na duševní pohodu starších lidí úplně opačný efekt. "Stárnoucí vykazují vyšší spokojenost se svým životem, pokud mají dostatek sociálních vazeb. Nemusí ale nutně jít o vztahy s vlastními dětmi, své problémy mohou probírat s kýmkoli blízkým," řekl CNN Christoph Becker, který se na studii podílel.

Dodal také, že jeho tým plánuje u stálého vzorku sledovat, jak se pocity štěstí v různém věku mění. "Dosavadní teorie napovídají, že lidé bývají méně šťastní ve středním věku, ale v dalších letech jde štěstí zase nahoru. Chceme zjistit, jestli k podobným závěrům dojdeme taky a jak do vývoje pocitu štěstí zasahují právě rodičovství a množství sociálních vazeb," doplnil Becker.

Video: Stáří nemá hodnotu, přestaly fungovat rodiny. Senioři řeší, že vše je špatně, říká ředitel organizace Elpida

Dezinformace šíří i dobře situovaní senioři, řeší, že všechno je špatně a nejde nikomu věřit. Titulky útočí na to, aby se lidé cítili ohroženi. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy